Jom Ikut Saya

21 Februari, 2014

YOKK!!...KITA BERGOYANG!!...KUIH GOYANG @ ROS...

ASSALAM

BERSUA LAGI HARI NI..

KALI NI NAK CITER PASAL WEEKEND YG LEPAS JUGAK..
TETIBA TERASA MCM NAK BUAT KUIH GOYANG..
NTAH MCMANE..TENGAH2 CHAT DGN KWN SEKOLAH..RUPENYE DIA PUN BARU BUAT KUIH TU..TERUS SY MINTAK RESEPI..ALHAMDULILLAH JADIK...TQ TO RAHINI..ATAS RESEPINYA..KLU NAK TAHU KWN SY NI..PAKAR BAB KUIH MUIH & JAHIT MENJAHIT..TAPI DIA X BISNES..PUAS SY & KWN2 YG LAIN SUH BISNES DIA X NAK..MASING2 KAN...TAPI SALUTE LAH KAT DIA..

OK..DAPAT BYK JUGAK..TAPI SAMBIL BERGOYANG SAMBIL NGAP.. CAMNE NAK NAMPAK BYK..BAGI MAK SKIT..OKLAH PESTIME BUAT MESTI NAK KENE BAGI SEMUA ORG RASA..TAPIKAN PENAT JUGAK MENGOYANG KUIH NI EKKK..BUAT BERDIRI MCM NAK PATAH KAKI PINGGANG...
INI DAH NAK LAST2 ADUNAN..
WALAUPUN ROPANYA TAK CUN....TAPI RASANYA CUNNNNN...
SETELAH DI BOTOLKAN DAPATLAH 3 BALANG NI..TAPI APAKAN DAYA DALAM MASA 2 HARI JEK DAH HABISSSS....NAMPAKNYA KENE BUAT LAGI...

OK JOM TGOK RESEPI

KUIH ROS

1 bungkus tepung beras,
2 sudu mkn tepung jagung,
1 1/2 cwn gula pasir,
1 biji telor
3 cwn santan sederhana pekat (santan kotak pun boleh)
secubit garam,
kapur sdikit
sedikit esen ros


CARA-CARA
 
PUKUL /BLEND TELUR & GULA AGAK2 KEMBANG,MASUKKAN SANTAN,KAPUR.ESEN ROS & GARAM,PUKUL/BLEND LAGI HINGGA SEBATI,MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT2...KACAU HINGGA SEBATI..REHATKAN JAP AGAK2 BUIH2 TU HILANG BARU BOLE BUAT...PANASKAN MINYAK RENDAM ACUAN DLM MINYAK PANAS BARU CELOP DALAM ADUNAN ..MASUK TU GOYANG2KAN SIKIT NANTI KELUAR SENDIRI..KLU SUSAH CUNGKIL DENGAN LIDI...GUNE LIDI JE TUK ANGKAT KUIH NIE




OK JUMPA LAGI INSYAA ALLAH






1 ulasan:

wahida berkata...

fuhyoooo, terernya buat kuih ros ni...

nampak sedap...nampak garing...terbaik lah!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...