Jom Ikut Saya

27 Julai, 2016

Bawang Goreng Homemade Ibu Mertuaku...

ASSALAMMUALAIKUM

Alhamdulillah bersua lagi harini.. ok harini sy citer lain plak ye..selang selilah dgn citer raya..kang bosan plak..asik2 citer raya kan..tapi citer ni asalnya dari raya jugeks..huhuhuhu..
OK..mesti u alls tau kan bawang goreng..diperlukan dalam pelbagai masakan..tak kiralah utk hiasan atau pelengkap makanan tersebut, seperti soto... nasi beryani.. mee kari.. dan byk lagi..nak dijadikan cerita MIL sy ni mmg terer buat bawang goreng sendiri..sejak dulu lagi katanya..klu ada apa2 juadah yg perlukan bawang goreng mesti buat sendiri..terutamanya soto ayam..mmg peberet keluarga belah cik hb..kdg tu xde majlis pun MIL akan buat tuk makan harian..so bila dah sejak azali di dedahkan dgn kesedapan bawang goreng homemade ni..maka cik hb bersuara lah dgn sy suh buat sendiri..tapikan..tapikan..sedey u alls..setiap kali buat..setiap kali jugakla mintak resepi dgn MIL..dan setiap kali jugaklah x jadik!!! huwaaaa!!! nangis tepi dapo sorang2.. sebb bila cik hb rasa ofkos lah dia akan komen.. cik hb sy plak jenis ckp terus terang..klu sedap..kata sedap ..klu x kata x.. sentap la bini kan klu madang jek x sedap..hahaha..tapi sy x kisah klu sentap pun kejap jek.. learn from mistake kata omputih..tapi learn nye dah byk kali mistake pon byk kali..hahaha..ok nak dijadikan citer lagi..ntah mcmane tahun ni hati sy terbuka utk mencuba lagi buat bawang goreng style MIL sy tu..sbb tetiba ada maksu & puksu sedara sy sebok beno nak makan soto..sejak raya pertama asiklah sebut soto xde ke..soto xde ke..ishhh puksu ni kan raya pertama org makan rendang lah..so disebabkan puksu sy ni dok sabah..so seblom dia terbang balik sabah sy pun plan nak buatkan soto tu diaorg sefamily..kang kempunan plak..itu yg tetiba nak try buat sendiri bawang goreng..trus ckp cik hb..dia sengih sinis jek kat sy tau..nyampah..so dgn tekad dan azam sy pun buat..gigih pegi beli bawang kecik kat ekonsef..menangis2 kite tau kopek bawang kecik tu..dah lah kecik byk plak tu..bese masak bantai bawang beso jek..amik kau..huhuhu..pastu lepas kopek..cam bese tetiba lupe resepi..padahal bahannya bukan susah sgt itu pun x hengat aptb la sy ni kan.. bukan x hengat tetiba mcm x konfiden jek..hahaha smua tetiba..trus wasap akak ipor kat kg...meh baca mesti smua gelak kan sy..



 BAWANG GORENG HOMEMADE SY..
Alhamdulillah setelah di test oleh ketua chef kat umah tu..menunggu keputusan dgn hati yg bedebo2..mcm nak amik result peksa jek..akhirnya raya 2016 baru menjadik bawang goreng sy..hahahahaha kawin dah 12 tahun baru jadik wat bawang goreng..aptb..


Sebelum goreng..
Bahan2 nye senang jer..semua agak2 jer..
Bawang kecik/beso + garam + tepung gandum
Gaul rata..goreng dgn api sederhana tapi sentiasa kacau..jgn tinggal kuali..



FAMILY PUKSU & MUKSU SY
Family pertama merasa bawang goreng sy..selepas cik hb & mak sy.. cewahh bangga sgtlah tu ekk..org lain dah tahap master wat bawang goreng oii..
Yang berbaju hitam & tudung hitam tulah puksu muksu sy.. diorg dok sabah sebb puksu sy polis marin..muksu sy tu adik bongsu mak sy..anaknya 2 org jek yg dlm gambo tu..yg lelaki baru jek kawin beberapa bulan lepas..gmbo menantunya nampak tgn jek..sori ekk..hehehe.. tapi lepas raya haritu muksu sy decide nak dok jb sampai anak daranya dpt keje kat jb..so haritu puksu sy jelah yg terbang balik sabah..lagipun dia yg sbok dok sebut soto..soto.. x sedap plak x buat..org nak balik jauhkan.. maka lincahlah sy balik keje wat soto haritu..tpi nasik impit..begedil sy dah siapkan hari sebelomnya..so x susah manapun..sama2 makan kan..yg penting smua hepi.
 
Dalam bulan syawal ni dah 2 kali sy buat..sebab cik hb wat makan harian..mcm makan kopok gitu dia mmg suke makan bawang goreng sebenonya..tapi bukan yg belilah..yg buat sendiri...nampaknya selalulah sy kene buat nanti...oklah itu jek nak citer harini..bukan best sgt pun citer sy..tapi nak syer juga sebab sy hepi dah reti buat homemade bawang goreng!!! jumpa lagi n3 lain ye... Insya Allah.





4 ulasan:

Kakzakie Purvit berkata...

Bawang goreng buat sendiri memang lebih sedap berbanding yg beli banyak yg dah hancur lagi..

wahida berkata...

saya suka mkn bwg goreng homemade gini...dulu ada kakak cafe rajin buat, siap dia buat meniaga lagi...sebalang rm10..kemain sedap sambil mengunyah depan pc...
hebat lah awak boleh buat sendiri...sbb saya ni pulak jenis tak rajin dan mmg malas nak kopek bwg byk2 dan hiris sbb pedihhh mata...hahaha...

Malinda Ismail berkata...

Alhamdulillah jadi gak akhirnye ek pah...kuikuikui...kan akak ckp buat bawang goreng kene sabo bebanyak...api kecik je...kompom jadi punye la

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...