Jom Ikut Saya

23 Mac, 2012

KUIH TAKO....

ASSALAM.

Alhamdulillah dapat jugak sy letak 1 n3 harini...
ok sy citer pasal kuih lagi lah ye..
ni citer weekend jugak..
masa sy carik2 resepi PUDING ROTI PELANGI tu...
sy ambik sekali resepi kuih TAKO ni...
kiranya ini resepi dari mama norsafone jugak ler..hehehe
TQVM kat mama nor atas resepi TAKO yg amat 
mudah & sedap ni...
ada lagi yg bestnya tu..
sy dah tau cara nak buat mangkuk kuihnya..
alah yg guna daun pandan tu..
cuma sy buat tak byk saje nak mencuba kerastangan sy ni..
menjadiklah jugak walaupun tak secantik mama nor punya mangkuk..
sy jugak nak ucapkan TQVM kat KAK ILAH JY atas 
tutorial buat mangkuk kuih tako ni..
so pada yg nak mencuba boleh klik2 lah yer...
jom tgok hasilnya..

mula2 sy buat mangkuknya dulu..
gambar ni diambil oleh anak sy amirah
tgoklah daun pandan sy tu..kecik2 je..
so mangkuknya pun kecik & rendah jer..
mana taknya...tak sempat pokok pandan tu nak membesar asyik kene amik jer dgn sy..
hehehheh..abaikanlah jari yg montel2 tu ye..
malu plak org tgok..

LAPISAN BAWAH DAH SIAP
belennya sy masuk dalam mangkuk plastik kecik2 tu jer
tak larat den nak menganyam mangkuk tu byk2..
terpk sy macamana agaknya org menjual kuih ni..
rajin betul diaorg ekk..
LAPISAN ATAS DAH SIAP
Tak berapa nak cun lah TAKO sy ni..
tapi sy bangga coz menjadi jugak akhirnya
sedap plak tu..tak rugi mencuba
TQ mama nor
posing..dlm mangkuk plastik plak
Bila dah sejuk..terus mengetest..
yum..yum...mmg sodappp..sejuk jer lalu kat tekak ni..
Sebenarnya kuih tako ni antara kuih kegemaran cik hb sy..
so kebanyakan kuih2 yg sy n3 kan dlm blog ni adalah kegemaran cik hb ataupun anak2..
tgok diaorg makan..hilang penat membuatnya..

OK JOM TGOK RESEPI PULAK
MAMA NOR MINTA IZIN CNP KAT SINI YE..


KUIH TAKO
Sumber STORY OF MAMA.BLOGSPOT.COM.
Bahan-bahan:-

Lapisan bawah (hijau)
1 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
4 cawan air
1 s/t pewarna hijau

Lapisan atas (putih) 
1/2 cawan tepung jagung
4 cawan santan pekat
1 s/t garam

Cara2:-
LAPISAN BAWAH.
Campurkan semua bhn utk lapisan bawah.
Kacau atas api hingga masak & berkilat.
Tuang dlm acuan kotak daun pandan (1/2 sahaja)
Sejukkan dan biar beku sekejap.

LAPISAN ATAS.
Campur semua bhn & kacau atas api sampai pekat dan masak.
Kacau selalu supaya tidak bergentel.
Tuang atas lapisan bawah tadi sehingga menutupi kotak pandan.
Sejukkan & simpan dlm petisejuk.

OK..amacam senangkan??? so cuba yer..



p/s : aidil makan laju jer..suka betul dia..skrg dah pandai buka esbok so haritu bila nak,dia buka amik sendiri.


JUMPA LAGI

7 ulasan:

Natasya Naslin berkata...

ngeeee =) fevret tu =p haha

waa.. nanti balik umah nak buat lah..

miloais milo berkata...

senang...
ehh.. iols ingat cara buat kena kukus...
tak payah rupanya...

ok - iols ambik ye resepi uols ni
kelapangan hujung minggu - boleh cuba lah...

mama aini berkata...

ehem mama pun suka kueh tako ni..he2x..selalu beli je..huk2x..
maaf ya..mama baru dtg sini..sibuk sgt uruskan majlis ank mama..

ilahjy berkata...

salam nadz
pandainya buat sarang..wpun kak ilah tak tunjuk terperinci...tahniah.. kotak dia senang jer.. mcm tu juga kotak kiuh pelita.. kak ilah ada tunjuk step2 dia...lama sungguh kak tak buat kuih2 nie..

Kakzakie berkata...

SN... kuih tako juga abang suka tau. Agaknya org lelaki suka kuih tako tak? Tapi ada jug yg lapis bawahnya campur dgn kiub water chessnut pun sedap juga tau sebab ada rasa rangupnya..

Kalau kakak tak rajinlah SN. Beli ajelah.

P/S: Eh... mahabbah IKIM FM kat Dato' Onn tak nak pergi ke? Kakak mesti pergi tapi tak tahu lagi bila (hari ini dah mula tau)...

gebot berkata...

hmmmm.kena try one day ni...sedapnyeee

mama aini berkata...

assalam sharifah..mama suka dtg sini sambil tgk kuih yg sharifah buat..ehem sedapnya..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...