Jom Ikut Saya

22 Mac, 2012

PUDING ROTI PELANGI...

ASSALAM

Apa khabar semua rakan2...
sebelum sy cerita pasal n3 hari ni..
sy bgtau dulu lah yg anak2 sy skrg
alhamdulillah semua dah sihat...syukur kepadaNYA...
kurang lah kerisauan sy...kalau tak...
apa yg sy buat semua serba tak kena...
asyik dok pk anak2 jer...
ok lah mudah2han kami semua terus sihat seperti  biasa.

NOW!!!..
last week mcm biasa setiap bulan kat umah mak mesti ada buat majlis "ASMA'ULHUSNA"
sy pun merajinkan diri...
buatlah sedikit kuih utk hidangan tetamu nanti...
bila time tak rajin sy beli jek..ataupun sy beli buah jer..hihihii...
maka sehari sebelum majlis sy pun BW kerumah rakan2 carik resepi
 (walaupun dah berlambak2 resepi kat rumah)..
akhirnya sy jumpa resepi yg sesuai & senang ni kat rumah
menurut kata mama nor..resepi ni dia belajar kat kelas KEMAS..
emmm..rajin mama ikut kelas masakan yek..
 kalaulah sy ni tak bekerja teringin gak sy nak join..
oklah jom tgok resepi & kejadiannya sekali..mmg tak menghampakan...cantik..elok & sedap pulak tu..kikiki..
bukan puji diri sendiri tapi resepi dari mama ni mmg tip top..
tak caye cubalah..sebelum tu kepada mama nor..
TQVM atas resepi ni & izinkan sy CNP kat sini ye mama...
tq mama mmmuahh..mmuuaaahhh..

sy buat 2 bekas...mcm kat atas tu..
disebabkan sy buat pagi so tengahari dah keras..
maka sebelum jamu kat org..apa kata kita test dulu..hihihi..
 bekas kecik ni mestilah utk tuan rumah rasa..
tapi sebelum rasa haruslah posing dulu ye..
camne cantik tak sy??
tekstur puding ni tak mcm agar2..ianya sekali tgok mcm keras
tapi bila masuk mulut akan hilang begitu sahaja..kikiki
sebekas ni kami anak beranak makan sekali hadap jer..
mana taknyer..masuk jer hilang...
tak sempat nak rasa manis ker masam ker..
hihihi lawak jer..jgn marah yer..sebenornya sedap sgt
yang dlm loyang sy potong utk malam...
masa ni dah malam ler...
cantik kan?? (puji sendiri)
potong pun nak ikut mcm mama nor..hehehe
tadaaaa..siap..sy mmg puas hati sgt2 dgn puding ni..
walaupun dah dipotong & dibiarkan lama kat suhu luar teksturnya tetap keras & mantap
tak mcm sesetengah agar2/puding bila dibiarkan kat luar esbok ia akan berair..
EHH!!! ni kuih ape pulak??..hehehe
yang ini ada org sedekah utk jamuan..so sy posingkan lah sekali
tq kat Kak Nab coz tiap2 bulan mesti ada kuih utk dibagi.
Siap disusun utk majlis haritu..
ok jom tgk resepi pulak


PUDING ROTI PELANGI
sumber: storyofmama (mama norsafone)

BAHAN2:

(A)
1 peket agar-agar (37.5 gram)
(sy guna 2 peket yg 20grm sepekt)
11/2 cawan gula pasir 
(sy buat 2 cawan)
6 cawan air
(sy ikut sukatan kat agar2 sebab tu lebihkan gula)

(B)
2 biji telur
1 tin susu cair/2 cawan santan.
(sy guna susu cair)
3 s/b susu pekat manis
3 keping roti
(sy buat 5 keping)
2 sudu besar sunquick oren
(sy tak letak coz xde)
1 s/t vanilla
Pewarna pink,hijau & kuning

CARA2:-

-Masak bahan (A) hingga mendidih.
-Masak agar2 hingga mendidih,kemudian masukkan gula.
-Kisar bahan (B) kecuali pewarna.
-Tuang kedalam agar2 yg mendidih tadi.kacau sebati
-Angkat dan bahagi kpd 3 bahagian.
-Warnakan (warna pilihan)mama guna pink,hijau & kuning.
(sy pun ikut mama)
-Tuang berselang kedalam loyang.
-Sejukkan barulah dipotong.


Nota: tulisan merah adalah olahan dari sy kerana sesuka hati menderhaka resepi mama nor ni...jgn marah ye mama..sy terpaksa olah kerana tak jumpa agar2 yg beratnya 37.5gram tu & sukatan airnya sy ikut pada plastik agar2 tu...bila air dah byk haruslah sy tambah lagi bahan2 yg lain...hehe sori mama tapi hasilnya mmg sodapppp...

selamat mencuba





7 ulasan:

~~zAnAfAhMi~~ berkata...

Assalam SN, panas2 ni (kat KK panas) sedap mkn puding. Akak bulan ni kerap buat. Tapi bila tak abis tu, jadi malas nak buat.

Qhaifa Nur berkata...

sedapnya...berwarna warni gitu...

miloais milo berkata...

iols suker buat puding ni
sebab senang banget
kalo remeh tu - agak kemalasan nak buat
ekekekeke

Kakzakie berkata...

Warna-warna itu yg menarik. Makan sejuk-sejuk kalau tengahari lagilah sedap. Macam nak rasa je tekak kakak nie... nak buat entah bila.

munna berkata...

cantik..budak2 mesti suka ni

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Nadz

Sedapnya Nampak Puding Ni...Bilalah Kak Lin Rajin nak membuatnya...

mama aini berkata...

rajinnya sharifah.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...