Jom Ikut Saya

18 Januari, 2013

Sepanjang 2 hari saya....

ASSALAM
Seperti yg telah dijanjikan dlm n3 SLIPPED DICS...sy akan kongsikan sepanjang 2 hari sy bercuti uruskan cik hb..harap u alls tak boring membacanya yek..sy hanya berkongsi pengalaman sy...ok jom...

16/1/2012 (RABU)
Pagi selepas hantar amirah sekolah..kami terus menuju ke HSI bahagian pesakit luar sahaja..coz 2 hari sebelum tu doc kat situ dah bgitau jika tak baik dtg semula..itu yg kami dtg balik (kami bukan org senang nak terus ke pakar)..bila dah jumpa doc..terus dia suruh buat X-RAY..so kami ke bhgn X-RAY
 Saya hanya menunggu...nasib baik tak lama..coz cik hb je yg X-RAY masa tu...bila dah dpt result..terus jumpa doc balik..then katanya kene rujuk pakar tulang coz ada something yg dia tak pasti coz luar bidang kuasanya..so ktorg diberi surat rekemen utk ke klinik pakar tapi masih under GH lagi lah..maka teruslah sy ke pakar..tak jauh belakang klinik tu jer..HSI...sape org JB mesti tau kan?..
Sampai klinik pakar..mula2 ingatkan hanya nak ambil tarikh appointment jer..tapi bila nurse tu baca surat rekemen tu..terus dia kata kene jumpa doc pakar terus harini juga..tapi kami kene tunggu doc pakar xde waktu tu..coz  ON CALL..so bila dia dah telepon katanya pukul 10 baru ada..so..kami turun cafe konon2 nak sarapan..tapi sy tak lalu nak makan hati tak tenang waktu tu risaukan keadaan org kesayangan..so cik hb jer yg makan..sampai tak snap pun ape yg cik hb makan..iaitu meehun soto..
Bila dah kul 10 tu teruslah naik semula ke klinik..tapi still kene tunggu..biasalahkan..kalau GH mesti kene tunggu..dan tunggu dan tunggu..tapi nurse kat situ dah cam kami..so dia try uruskan kami secepat mungkin..sy masa tu xdelah masam or marah cuma risau jer kat cikhb yg dah mcm x selesa pastu sy rasa bersalah dgn bos coz mula2 sy tak plan nak cuti..nak masuk lambat jer..tapi bila mmg dah lambat betul..nak call..line plak xde...so pasrah je lah masa tu..ok kdipendekkan citer..bila dah jumpa doc pakar tu..mcm2 lah dia tanya & terangkan..itu x boleh ini x boleh..sampai sy tanya..boleh memandu tak doc..terus doc kata cannot do anything..emmm..mmg kene jadik driverlah sy pasni..then bila doc tu tgok X-RAY..katanya tak berapa nak nampak/jelas..so cik hb kene buat MRI..terus dia tanya ada insurans tak??..dia suruh buat kat luar boleh dpt cepat..coz klu tunggu GH mmg lambat..mula2 kami ckp takpelah kami tunggu..utk insurans kami tak sure boleh guna or tak (insuran company cikhb)..so lepas tu terus dia suh kami buat appointment untuk MRI plak..so bergegas la kami ke bhgn MRI...(gambar masa ni mmg x sempatlah sy nak amik)..bila dah dpt tarik tu..amboi punyelah lama..15/2/2013..bulan depan..pasrah lagi..lepas dah dpt naik semula ke klinik pakar tadi jumpa balik nurse tadi..minta tarikh appointment dgn doc pakar pulak utk terangkan keputusan MRI dan rawatan susulan tu nanti..so tarikhnya 28/2/2013..2 minggu lepas MRI...lamanyaaaa (dlm hati)..then nurse tu pun kata mmg lambat kak..sebab tu kita suh wat kat luar..klu ada duit or insurans..lepas tu..nurse suh amik darah & ubat...DAN cik hb diberi MC dari 16/1/2013 hingga 27/2/2013...punyelah lama..dipendekkan citer..kami selesai di GH HSI..pukul hampir pukul 2 petang..masa tu sy masih lom terasa haus / lapar masih bertahan lagi..kenyang menghadapi dugaan...terus keluar HSI..cik hb ckp dia kene submit MC kat company coz lama sgt..& sy pun ckp sy nak ke ofis..jumpa bos..dan kami ke ofis sy dulu..tiba ofis..dlm dul 2 lebih..ckp2 dgn bos lebih kurang siap sy suh cik hb jumpa sekali.. (takut bos tak caye)..nasib baik bos sy ok jer..dan sy di suruh   cuti je lah haritu..abes sapa lagi nak bawak cik hb kan??..pastu kami terus ke kilang cik hb (hb sy keje kilang je..kilang kereta)..hantar MC..jumpa mcm2 org..sy pun tanye lah pasal insurans tu..then personal dia kata kene dpt rekemen dari klinik panel baru boleh..& kene duduk wad baru boleh dpt klem insurans..aduhhh..ade je aral..tapi sy ckp xpe sy nak try jugak mana tau boleh..so ptg tu jugak terus ke klinik panel company cik hb..nasib baik dekat...seberang jalan jer..tapi still kene naik keta..so bila dah jumpa doc panel..dia pun ok jer..wat surat & bagi advise sikit..katanya kos MRI tu dlm 1k..terkejut gak masa tu..dlm hati harap2 dapatlah insurans tu cover..bila dah dapt surat tu pi balik kilang cik hb..minta GL letter lak..dipendekkan citer..segala urusan selesai mcm nak balik keje...kol 5...masa tunggu cikhb amik GL letter tu lah perut sy baru terasa laporrrr..teramat laporrr...so lepas tu terus lah carik tmpt makan...
Terus sy pegi restoran E&Y yang baru dibuka kat Taman ADDA..dekat jer dgn rumah sy..kira taman ni berjiran dgn taman sy..dalamannya mmg cantik..style moden gitu tak mcm E&Y yang lain2.
 OK..minuman kami..
 Ayam goreng..2 ketul ni RM 6.60..
 Kuetiaw goreng mamak cikhb punye
Mee Goreng mamak..sy punye.. 
sy klu gi kedai mamak mesti order mee goreng mamak & ayam goreng..suke sgt..resepi ape agaknya dia org guna ekk?..ok pastu kami balik..kepenatan..dan malamnya..call bos sy minta excuse lagi 1 hari coz nak bawak cik hb pegi MRI lak..esoknya

17/1/2013 (khamis)
Pagi2 lepas hantar mira..kami terus ke KPJ JOHOR (Abd Samad)..untuk buat appt MRI tu..agak jakun sikit maklumler kami jarang pegi spital pakar2 ni..huhuhu..
 Sambil menunggu sy snap ler..
 Lepas dah dapat no.giliran sy kene tunggu..mungkin dlm tengahari baru boleh buat..tunggu lagiiiii..tapikan sebelum tu ada citer sket..kan sy nak buat MRI ni guna insurans..tapi klu nak insuran mesti kene masuk wad dulu..tapi pihak KPJ kata tak payah masuk wad...so mcmane??..terus call com cikhb bgtau apa yg KPJ ckp..mula2 diaorg kata akan cuba discuss dgn pihak insurans..tapi pastu sy lak yg ckp..i taknak cuba2..i nak tau boleh atau tak..i tak mau last2 ktorg lak kene byr..@ last boleh jugak..alhamdulillah..syukur..bukan tak mau keluar duit sendiri bila dah ada alternatif yg boleh digunakan apa salahnya minta hak kita sebagai pekerja betul tak??.ok insurans setel..so sementara menunggu tu..sy pun ckp cikhb nak pegi kedai jap hantar kain pengawas aleya utk jahit tepi (sempat lagi kan sy ni)..maka dari KPJ sy memandu ke tampoi indah (punyalah jauh..berpatah2 balik jer kejenya)..siap jer jahit tepi..terus dpt call dari KPJ..suh dtg MRI..alhamdulillah tak payah tunggu lama2 lagi..tadi kata dlm kul 2..tapi kul 11 lebih dah call..good2..maka sy pun teruskan panduan menuju ke KPJ semula..hahaha
OK..pintu masuk ke MRI CENTRE
Dalam kawasan MRI..pintu putih tu lah biliknya
APAKAH MRI??
OK..cik hb dah masuk dlm..kene tukar baju seksi..huhuhu..nampak tak kaki cikhb tu..gambar 2 kat bawah ni sy snap curik2..
cikhb dah diselimutkan..
OK..dah mula masuk dlm terowong..hehehe sy berdoa harap cikhb oklah masa kat dlm tu..risau..dia kene tinggal sorang2..coz budak lelaki tu keluar  tutup pintu..yg sy dengar dia ckp klu ada apa2 tak selesa..tekan butang..
alhamdulillah lepas 20 minit..cik hb pun keluar..tapi mcm terhoyong hayang lak..katanya pening & sakit tengkuk..coz dah le sakit pinggang kene baring telentang lama lak tu..pastu mcm2 bunyi dengar..oklah sy just dengan jer luahan dia..kita tak alami so takleh la nak salahkan sesape..tapi sy mestilah sebelah cik hb ..dan lepas dpt..copy film MRI tu..tapi sebelum balik sempatlah sy tanya buak KPJ tu bape kos MRI  tu..katanya RM840..emm....so lepas ni kene pegi klinik panel dulu..tapi masa tu perut cikhb dah berbunyi2 katanya nak makan dulu...lagipun cikhb kata masa ni doc rehat kul 2.30 baru ada balik so kami ke SEDAP CORNER di ANGSANA coz cik hb nak makan beef kuetiaw kat situ..ok layankan org sakit (lagipun dekat sikit nak ke klinik panel & kilang cikhb) hehehe..upahnya belanja makan jer.
 Air kami..BANDUNG & LEMON TEA
 Mee hun TOMYAM....serius mmg tak sedap last le sy oder ni..pedas giler..pastu rasa lada boh..mana agaknya rasa tomyam..isinya hanya crab stick..fishball & udang kecik2 2-3 ekor...sorilah klu ada yg x stuju dgn pendapat sy ni..sampaikan masa nak bayar cik hb komplen dgn budak2 kat situ..tapi diaorg say sorilah..
 BEEF KUETIAW..cik hb suka makan ni klu gi sini..sy biasa2 jer dgn menu ni..biasanya sy oder chiken cop jer..

Oklah pas makan terus gerak ke klinik panel cik hb plak..dah prosedur doc panel mesti tgok result MRI jugak..ok layankan lah company cik hb tu ..gi panel doc ckp mmg disc ada terkeluar sikit..tapi saraf ok..tapi katanya apa2 mesti tanya pakar tulang..coz dia pun bukan dlm bidang ni..emmmm..ok2..tapi doktor tu mmg very good siap boleh guaru2 lagi..tidak le eksen or sombong..so pesakit pun tidakle tension tul tak??..ok lepas tu terus sy ke HSI untuk cancel app. 15&28hb Feb tu dan nak minta app baru coz dah ada MRI...sampai2 jer..ngam2 nurse yg semlm tu ada..senang le..tapi katanya nape tak dtg pagi..doc pakar tulang tu ada skrg dok tu dlm OT..sy pun ckp..dpt MRI pun dah lepas zohor cik..wat camne..tapi takpe jumpa minggu depan hari selasa 22/1/2013..alhamdulillah tak le tunggu lama sgt..so selasa next week sy akan bercuti lagi..harap2 tidak ada yg serius...pohon doa rakan2 juga..TQ Amin..


* Sampai rumah pun mcm org balik keje tapi awal sikit la dari sebelumnya..terus bersihkan diri & terus jahit kain pengawas aleya.. alhamdulillah siap dah 2 helai..cik hb pulak sy suh baring & rehat...hari ni keje mcm biasa..tapi pagi2 mesti siapkan semuanya sblom pegi keje..mlm ni nak pi carik kasut hitam aleya pulak...sabar2 sy harus sabar & kuat hadapi semuanya.

JUMPA LAGI IN SYAA ALLAH



7 ulasan:

Kakzakie berkata...

Apa yg kakak rasa sangat-sangat terharu, simpati dan sedih. Kakak doakan moga SN tabah dan Leman diberi kesabaran yg tinggi. Jaga Aidil kakak takut dia lompat kat ayah dia..

Doa kakak seisi keluarga moga cepat sembuh.

Sharifah Nadzarah berkata...

KAKZAKIE- AMIN3 TQ3..KAK..DOA2KANLAH KAMI YE..MMG SY BERTAHAN UTK MELUAHKAN SEMUA..SY TAKMO ORG TGOK & TAU SY SEDIH..WALAUPUN HAKIKAT KEADAAN SEBALIKNYA...SY MESTI HADAPINYA KAK..DEMI ANAK2 & FAMILY

LiYa HaNiF :: berkata...

liya doakan semga en hubby akk cepat sehat yer.. dan moga akk tabah ye atas ujian ini... :)

Cheq Sue berkata...

semoga tabah dengan dugaan yang menimpa, semoga juga hubby SN cepat sempbuh, InsyaAllah

Qhaifa Nur berkata...

moga SN tabah dengan dugaan ini...kita perlu kuat demi anak-anak...moga hubby cepat sembuh...

Sharifah Nadzarah berkata...

KEPADA
LIYA HANIF...CHEQ SUE...QHAIFA NUR...
AMIN3..TQ ATAS DOA KALIAN...SESUNGGUHNYA SY TAK SANGGUP NAK MEMBACA KOMEN2 YG DIBERI..SETIAP KALI MEMBACA PASTI AKAN MENITISKAN AIRMATA...SY HANYA MAMPU MENAHAN AIRMATA DIDEPAN CIKHB TAPI DIBELAKANGNYA..IA BERCUCURAN JUA..
TQ AGAIN.

intanfirdaus247 berkata...

Salam , dan selamat malam..saya juga mendoakan semoga hubby SN cepat2 smbuh..dan kami semua mendoakan yg terbaik buat SN..ameen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...