Jom Ikut Saya

07 Januari, 2012

SUP TULANG KAKI & GEAR BOX...air tangan CIK HB...

ASSALAM

Sampai dah minggu pertama di tahun baru...
sekejap jek kan..alhamdulillah...
ok..sy tengah bz ni..tapi sy ambik masa sket utk syer n3 ni...
hari tu..masa sy & cik hb sibuk uruskan anak2 kesekolah...
masak tetap masak..
tapi yg bestnya utk hari pertama cuti tu (3hb)..
sy mmg tak masuk dapur..
coz sy sibuk jahit lencana & nama kat baju & tudung aleya..
nak tau sape masak??..hehehe masterchef sy laa..cik hb ku syg...
dgn rela hati nak masak
tapi masak tulang kaki lembu & gear box tu..hahaha..
ekceli tulang tu dah lama dok terperap kat esbok..
sampai esbok sy tu xleh nak isi ayam or ikan lebih2..
sebab tak muat coz tulang2 ni kongker tmpt..
hihi ayat ape la sy guna ni...
so dia masak le..stat kul 2 lebih kurang..
sampai dekat2 kul 7mlm gitu..punyalah lama..
abes gas (dlm ati ckp)..tapi hasilnya mmg sedapppp...
segala urat2nya lembut giler..
tapi tulang takle lembut..beratus tong gas pun takkan lembut...
disebabkan teruja dgn hasil masakan tersebut..
sy pun makannnnn...
mula2 sikit..pastu byk sikit...pastu banyak2...
pastu pening kepala sampai 2 hari
padan muka sy...
sebab sy mmg tak pernah makan sup tulang kaki & gear box ni..
oklah dah pjg dah citer ni..jom tgok gambo..
sy amik sebahagian jer..yg lain dlm periuk..
periuk besar tau (pinjam mak) lupa lak nak snap
Haaa. inilah gear box 5 speed tu..
nampak tak sum-sum tu...
sy  tak makan tgok jer cik hb makan..
sy makan yg tepi2 tu jer..
emm..nampak tak tu...kat tulang tu..itu bukan lemak tapi urat..
yg itulah yg lembut & boleh dimakan
emm..nampak tak kaki tu...urat2 kat kaki tu dah lembut..
ada yg tertanggal dari tulang..mmg lembut & empuk..
oklah jumpa lagi next week insyaallah
selamat berhujung minggu.

7 ulasan:

atuk berkata...

Assalamualaikum Sharifah

pandai cik HB masak...

ikut sunah tu...
Alhamdulillah

suri solehah berkata...

wah sedapnya gear box tu..meleleh liur tengok

Original CikTeddy berkata...

yummy..xnak hntr kt cik skit ke..hehe

Cheqno berkata...

Kalau dapat gear box 5 speed tu mau ambik straw sedut sum-sum tu, lemak berkalori gitu ha..ha..ha

Kakzakie berkata...

Jeles kakak. Abang tak pernah masak tau SN. Kalau kakak tak sihat ke busy sanggup dia beli dari masak. Kalau buat maggi dengan goreng telur je yg dia tahu...

Malinda berkata...

pah terliur akak tengok gambar sup tulang kau ni....

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Nad
Selamat tahun Baru 2012


*Sedap Sup Tulang Ni...Berselera Kak Lin tgk...hirup dgn sambal kicap sedapnya!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...