Jom Ikut Saya

16 Oktober, 2012

karipap..EPOK-EPOK.. tembosa..TEMOSA..

ASSALAM

Selamat pagi semua...moga hari ini lebih baik dari semalam...
Pagi2 ni sy nak citer..projek sy weekend haritu (weekend lagi) harap tak boring ye.. anak sy aleya minta buatkan karipap @ epok-epok..kalau org dolu-dolu gelar TEMBOSA atau ada TEMOSA..tapi apa yg penting semua gelaran tersebut adalah kuih yang sama cuma inti berlainan ikut selera masing2...betul tak??? ini mengikut apa yang sy faham lah...tapi mmg dulu2 atuk & nenek sy panggil TEMBOSA...OK..sebelum tgok2 gambo..leh tak sy nak citer sket pengalaman sy masa zaman skolah2..actly selepas abah sy pencen..abah & mak telah berniaga makanan utk menambah pendapatan coz kami adik beradik masih bersekolah..kebetulan mak & abah mmg pandai memasak...sy masih ingat lagi mula2 abah berniaga ialah sate..tapi tak berape nak maju..pastu abah carik port lain iaitu di bus stand lama yg kat bandar JB tu...abah berniaga mee rebus,mee soto,soto ayam,air,nasi campur..agak lama abah & mak berniaga kat situ..sy pun hari2 tolong mak & abah bila habis waktu sekolah...hinggalah bus stand tersebut hendak dipindahkan ke terminal larkin (skrg)...abah terus stop....tapi bukan terus tak berniaga...abah cari cara lain iaitu buat kuih dan hantar ke terminal larkin..kebetulan mmg ada adik beradik abah yg dapat kedai kat situ..kiranya abah tumpang hantar kuih la kat diaorg...nak tau kuih apa??..kuih yg sy buat ni lah  KARIPAP @ EPOK-EPOK ada juga kuih lain tapi bila ada org order mcm kuih bakar or kukus tapi mak yg uruskan..dipendekkan citer masa tu mmg maju bisnes karipap ktorg..hari2 buat hingga mencecah 3-4 ratus keping....siap goreng hantar trus ke terminal larkin..masa tu abah takde kereta..so hantar kuih hanya naik motor jer..kuih isi dlm kotak..letak depan & belakang...kalau diingat balik mmg rasa terharu dgn pengorbanan abah..bygkan dari tmn daya ke terminal larkin bawak motor dgn kuih dlm kotak depan belakang...pastu menurut citer abah..sampai jer mesti ramai yg dah tunggu nak beli...pehh kdg2 sy tertanya sedap sgt ker karipap ni..ada kalanya abah akan call dari terminal suh buat lagi coz dah habis...masa tu tugas sy ialah..potong kentang..& pusing pengelek tepung tu..kadang2 mak suh masak intinya tapi mak ajar lah..uli tepung pun ada juga tapi jaranglah..maka dari pengalaman itulah sy belajar memasak & sebagainya...hinggalah kami adik beradik dah agak dewasa dah bekerja baru abah stop berniaga di terminal tapi abah tak terus stop gitu jer..abah wat bisnes catering pulak..kecil2-kecilan coz adik beradik abah mmg pandai memasak nasi beryani so abah selalu ikut & belajar cara2 masak hingga boleh buat sendiri antaranya nasi beryani gam/timbus..nasi tomato..nasi minyak..& mcm2 lagilah..bila ada tempahan kami adik beradik jer yg tolong abah..kecuali order yg besar2 abah akan ajak sorang kwnnya utk tolong..ehh!!abah bagi upah tau..coz mmg penat..mak pula masih amik tempahan buat kuih bakar & kukusnya..karipap buat juga pastu frozenkan coz masih ada yg nak beli...teringat sy ada satu ketika tu..ada org tempah kuih serimuka dgn mak 20 loyang..pehh bygkan camne tu klu ingatkan mak balik pasal ni mesti gelak besar kami semua...tapi itulah rezeki kami sefamily....SEKARANG abah dah takde..mak pula ada jugaklah kwn2nya yg tempah kuih..tapi tak selalu..kadang2 jer..lagipun mak dah penat...kami pun dah tak galakkan mak berjual lagi...cuma ibarat mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi..sy pulak minat membuat kuih cuma confident level sy lom betul2 penuh..dan adik lelaki sy pulak lebih cenderung ke nasi beryani...alhamdulillah tak byk sikit ada jugak bakat menurun ke anak2..sebelum abah sakit teruk dulu adalah juga dia turunkan petua2 & tips utk memasak kat anak2nya..dapatlah ktorg sedikit ilmu tapi besar maknanya utk kami. Setakat ni kalau nasi2 minyak or beryani tumis tu alhamdulillah bolehlah sy masak bersama ayam masak merah & daging beryani..cuma sy tak berani lagi utk ambil tempahan..klu kuih insyaallah coz sy pernah amik tempahan kek coklat & apam snow white...tapi adik sy setakat ni dah byk org panggil dia masak nasi beryani gam/timbus..so klu berhajat bolehlah panggil kami..hehehe (promote lak)..masya allah..byknye sy citer..harap2 u alls tak boring yer..jom lah tgok gambo...
masak inti dulu..biasa sy hanya guna rencah ikan bilis sahaja,
sy tak suka menggunakan udang kering..tapi ikut selera masing2 lah.
dah siap..sejukkan dulu
dlm proses nak buat..sy tak guna mesin putar tu..guna pengelek kayu jer..pastu sy guna acuan ..klu kelim tangan tak brape nak cun lah..hehehe
dah siap..utk sekilo tepung..tapi ni sebahagian dah digoreng..
selebihnya ni..sy frozenkan hingga harini masih ada lagi..
so dah 2 hari ni utk sarapan sy..cik hb..aleya bawak bekal karipap..
 Dah goreng..jemput makan..hehehe
Yang ini goreng utk pagi tadi..


OK JUMPA LAGI INSYAALLAH

 

9 ulasan:

Nens Collection berkata...

bestnyer..tingat citer karipap2 cinta ni..hehe

Kakzakie berkata...

Kakak punya mana? Nak juga merasa SN.

Jasa org tua kita sampai bila pun tak boleh kita lupa betul tak? Dulu mana ada org yg betul-betul senang. Rata-rata bekerja keras nak bagi anak-anak sekolah.

wahida berkata...

perghhh...sedapnya...terbau2 sampai sini...

Sharifah Nadzarah berkata...

NENS COLLETION- HEHEHE...NNTI WAT YE..TQ NENS

Sharifah Nadzarah berkata...

KAKZAKIE- INSYAALLAH ADA REZEKI DPTLAH NANTI..HEHE TQ KAK

Sharifah Nadzarah berkata...

WAHIDA- TQ WAHIDA..ALAMAK !! BAU SAMPAI SANEE KER.....

mama sara nur berkata...

assalam
kalau rajin akak suka wat byk2 pastu simpan frezer nk mkn baru goreng he he anak2 pun suka

Cikgu Ma berkata...

sedap...saya ni karipap mania ^_^

azian berkata...

rajinnya laa haiii sharifah...
kite cuti masuk dapur...heheh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...