Jom Ikut Saya

18 Disember, 2012

Akhirnya daku mengrepe juga... Durian Crepe in My House!!!!

ASSALAM

Selamat pagi semua...moga harini buat u alls ceria sentiasa...
ok berbalik pada tajuk..dek kerana aura durian crepe ini terlalu kuat..akhirnya sy mengalah juga..sy buat ni dah lama..bukan semalam..tapi isnin lepas..huhuhu..lama dok terperap kat draf tu haaa..setelah lama dok mengoogle resepi yg paling senang maka inilah hasilnya..TQVM pada penyumbang resepi...tapikan ada citer sikit sblom jadiknya crepe sy ni..jeng..jeng..jeng...
Ini sahaja hasil dari 3 adunan...itupun crepenya sy buat kecik2 jer..
Adunan untuk crepe..ok..nak tau ape citer..ekceli adunan ni sy dah buat pada hari sabtu lagi..konon2 nak buat pada hari cutilah..silap sy tak tgok dulu doyan dlm esbok.. bila sy rasa je..dah mcm masam..dah lama sy simpan sebenonya doyan tu..bila dah masam..jwbnya ke tong la..dah sy masuk mangkuk simpan terus adunan ni...pastu citer ngan mak..mak suh wat guna jem..mcm blubery ker..stoberi ker..tapi sy ni degil.nak doyan gak..sy ckp xpe nnti kita beli doyan yg packing tu jer..huhuhu ckp dlm mood sedey la konon2..tapi x beli pun hari tu..sy terus hilang mood nak mengrepe..sampailah hari isnin...tetiba masa kat ofis teringatkn kwn cik hb yg selalu bwak doyan tu..terus sy call cik hb..tye klu ada belilah 2-3 biji..tapi tidaklah mengharap sgt...agaknye dah mmg rezeki...ptgnye balik2 jer..ada 3 bijik doyan..cik hb kata kwnnya bagi jer...alasan yg dia bagi "bini aku nak wat kuih"..emmm..hantam jelah...DAN..penat dah menaip ni..dipendekkan citer sy pun apalagi terus zup zap..keluarkan adunan yg tersimpan 2 hari lebih kurang tu terus mengrepe..sambil bagi arahan "bang kopekan doyan" mula2 buat tu takut gak tak ok..tapi akhirnyaaaa...okeysssss sgt!!!..alhamdulillah
OK..Ini crepe yg dah jadik..
durian yg dah bercerai isi & biji..
Value pride..whip cream..belen yg ni lah sy buat RAINBOW CAKE tu..patutnya sy posting durian crepe ni dulu..ah lantaklah..
cream yg dah putar hingga kental..
ok..sy guna plastik ni utk cream tu..konon2..
ok..mula melipat..buh cream
buh isi doyan tu..
buh cream balik..
pastu..lipat le..
lipat lagi..
sampai jadik gini..hahaha
susun...dlm mufin paper..ala2 org meniaga..hihihi..dapat 17 biji..bagi mak sikit..bagi kwn cik hb sikit..bwk bekal ke opis sikit..& makan sendiri..
dan makannn..cream kureng..doyan lebih..hehehe
cik hb ckp apa bezanye..mcm makan doyan jer..tapikan bau doyan mmg menusuk kelobang hidungmu..apapun..sy dah rasa ini doyan crepe yg jadi fenomena skrg ni...boleh tahan..tapi mungkin untuk buat lagi..belum tentu coz cik hb tak brape like...dia lebih like itu rainbow cake...so faham2 je lah...tapi sy ok jer..klu ada bedal jer..x tolak..huhuu..ok jom tgok resepi, tapi 1 adunan mmg sikit..utk yg sy buat kat atas tu pun dah 3 adunan sy bancuh..& ada juga resepi yg berlainan tapi sy lom cuba..(eh kata x nak buat lagi)..hehehe



SUMBER : eyna & kakzu

DURIAN CREPE
 
BAHAN BAHAN

20 gm tepung gandum
20 gm tepung ubi
10 gm tepung jagung
10 gm tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu besar gula halus
40 ml susu cair
150 ml air
kaler kuning lemon
perisa durian ~ pilihan

CARA CARA

Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk ,  sebatikan dan tapis
Lengserkan kuali dengan butter.
Ambil sesenduk kecil dan tuang ke dalam kuali non stick ( tak melekat ) dan layangkan kuali agar ianye menebar dengan tipis. Masa kite menebar tuu lebihan adunan boleh di keluarkan supaya crepe tak menjadi tebal. Buat crepe setipis yang boleh ye.
Masak menggunakan api yang kecil
Masak hingge crepe mengering dan tak perlu di terbalikkan.

FILLING
200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingge kental
Isi durian secukupnye.

atau

FILLING KASTARD

A ) 200 gm susu segar
50 gm whipping cream

B ) 30 gm tepung kastard
50 gm gula castor
2 kuning telur
30 gm susu segar

200 gm non dairy whipping cream

Satukan campuran B hingga sebati.
Satukan A dan B dan masak atas double boiler hingga adunan  menjadi pekat.. Sejukkan sebentar.( biar betul betul sejuk tauu , kalau tak nanti freshcream  tuu mencair )
Putar whipping hingga kental.
Satukan adunan kastard dan whipping dengan kaedah kaup balik.

CARA MENGGULUNG.
Ambil sekeping crepe
Letak filling
Letak isi durian
Gulung crepe dengan melipat kiri dan kanan.Lipat bahagian atas ke bawah dan bahagian bawah keatas.






OK SELAMAT MENCUBA JUMPA LAGI



8 ulasan:

Kakzakie berkata...

Lagi senang makan lempeng cecah gula durian SN hihi... Cream biasa macam abang pun kureenggg sikit. Anak-anak yg suka kan..

Qhaifa Nur berkata...

pernah makan, mmg sedap..puas hati bila dapat buat sendiri...

atuk berkata...

Assalamualaikum Sharifah

Nyam nyam....

NM03 berkata...

pernah beli, isinya nan hado, tak rasa doyan langsung, krimnya... makngai.. melimpah ruah

crepe krim la cenggitu

munna berkata...

ada gak 2-3 kali membuatnya... skrg diaorg dah jemu... klu ada request pasti munna buat lagi

JunAina berkata...

Kalau bab masak2 ni perlukan kesabaran yg tinggi, paling penting minat. Kalau dak semuanya kelauttt...

azian berkata...

yan da 3x buat tp tak update lg kat blog...huhuhu....

intanfirdaus247 berkata...

amboeh..sedap dan banyak..bak cikit

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...