Jom Ikut Saya

17 Disember, 2012

RAINBOW CAKE 1st trial....for MAK & ABANG...

ASSALAM

Salam dihari isnin..u all apa kabar??...sihat???.. ok biasanya mood hari isnin kureng sikit tapi hari ni...mood sy sgt2 hepi..sebabbbb....plan weekend sy menjadi!!..apa dia..jom tgok.

RAINBOW CAKE
percubaan pertama sy khas untuk besday Mak & cik HB sy.
 Kita potong dulu!!!..alhamdulillah
 Hehehehe...
Tgok tu aidil sudah korek itu..krim..penat ibu deco tau
Hasilnya..cantik tak???..hehehe
ok jom tgok resepi & tutorial 
(tutorial??verangan mcm dah xpet sgt nak ajar org)

RAINBOW CAKE

BAHAN BAHAN

3 cawan tepung gandum - ayak
4 tsp baking. powder - ayak
1 cawan butter

1 1/2 cawan gula castor
5 biji putih telur
1 1/2 cawan susu segar
2 tsp esen vanilla
6 jenis warna yang di sukai

CARA CARA
Putar butter dan gula hingga kembang dan gebu ~ sehingga putih
Masukkan telur putih dan esen vanilla ~ putar sebati
Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Bahagikan kepada 6 bahagian dan setiap satu letak warna yang di sukai - purple, hijau, biru, kuning, oren, merah
Masukkan 1 bahagian ke dalam loyang 8 inci dan bakar selama 15 minit pada suhu 150 C (oven sylah) menggunakan api atas bawah.
Bakar sehingga selesai semuanya 6 lapis
Boleh lah di topping mengikut selera anda ye.


 -Topping creamcheese-
250 gm creamcheese

120 gm butter
130 gm gula icing
* Putar hingga sebati.

  -Topping freshcream
400 gm non dairy whipping - putar hingga kental @ soft peak



 Putar bahan-bahan
 Asingkan 6 bahagian..kalau boleh timbang ye..baru lapisan akan sama tebal, satu bahagian dlm 200gm-250gm..kemudian warnakan setiap bahagian.
 Warna kuning..1 bahagian adunan mmg agak sikit..so
 kena ratakan mcm ni..ok..kemudian bakar ikut oven masing2 yer..tapi masa 15 minit dah ok..oven sy suhunya 150c jer..
 Biru
 purple
 merah
 oren
 hijau..yg blom bakar lupe nak snap..
 OK..siap dah bakar semua...hasilnya..biarkan sejuk ye baru leh makeover
 Putar fresh cream..hingga kental sy guna value pride..satu kotak mmg cukup utk buat rainbow cake ni...tapi yg ni belen dari sy buat durian crepe..alamak!! n3 durian crepe sy lom post lagi lah..nnti ye..lupe la pulak..
 OK...lapisan pertama warna kuning..pastu sapu fresh cream.
 Kedua..hijau...then sapu lagi fresh cream
 ketiga..purple...
 keempat..oren
 kelima..biru
 keenam..merah
 Hasilnya...lepas dilapiskan..ok next step
 sapulah keseluruh kek tu dgn fresh cream ye..klu nak wat deco2 jgnlah habiskan fresh cream tu..tinggalkan sikit utk wat bunga ke..daun ke..nak tulis2 ke..hehe
 ok..dah kemas-kemaskan sapuan tadi..jadilah mcm ni..walaupun tak brape nak cun..tapi sy cukup puas hati..
 Deco2 sikit...
 Dah siap!! Inilah hasilnya..belen fresh cream sy wat tulisan & deco tepi kek tu..dgn warna biru..bunga tu ready made je..x reti lagi nak wat bunga guna cream..then tepi2 letak coklat bulat2 & love..bagi nampak colourfull...idakle putih jer....hehee
 POSING2...eh!!..ada ubi goreng plak sebelah tu..

 OK..dah potong inilah hasil dalamannya plak..
sy amat puashati..walaupun byk perlu diperbaiki..tapi rasanya sedapppp..tak rugi sy mencuba..ok posing2 lagi..
Alhamdulillah..semua yg dirancangkan telah menjadi kenyataan....disebabkan kek ni sedap..maka sy pasti akan membuatnya lagi..so pada u all yg blom buat tu..cuba2 lah yer...ok jumpa lagi.


 

21 ulasan:

Afasz berkata...

wah nampak sgt sedap. hasil tgn sendiri. mesti best kan

Sharifah Nadzarah berkata...

afasz- alhamdulillah..sedap di tekak sediri dik..tapi nak tau cubalah ye..tak rugi tau..

Kakzakie berkata...

Kakak tak nak buat tapi tunggu SN buat lagi dan call akak nak singgah ambil bekas yg dah ada isi kek ini aje:)

Sharifah Nadzarah berkata...

KAKZAKIE- HEHEHE..KETAWA SORANG2 KITA BACA KOMEN AKAK TAU...
INSYAALLAH KAK..ADA REZEKI DPTLAH NANTI...TAPI BILA SY TAK JANJI YE..TQ KAK..HEHEHE (SAMBUNG KETAWA)

yan's cottage berkata...

salam kenal...singgah follow sekali jom singgah blog yan pula....
sedapnya....rainbow kek tu....belum pernah buat lagi...tq kongsi resepi nie....

yan's cottage berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Qhaifa Nur berkata...

mmg sedap kek rainbow ni...
suka sbb kaler-kaler he..he.....

azian berkata...

hadohhhhhhh...
mmg tak terbuat laa kalau susah mcm nihhhhhhh...hihihi
hebattt
suke sgt tgok sharifah siap buat tutorial nih...ai likeeeee

outbound malang berkata...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Saat terjatuh, jangan lupa bahwa engkau pernah berdiri;Saat berduka,jangan lupa bahwa engkau pernah bahagia.Bangunlah,kamu pasti bisa.

Mummy Chubby berkata...

Rajinnyeee....oven mummy adik pinjam so memang dah agak tak bakar-membakar ni.huhuhuuu

mama sara nur berkata...

cantik
kek rainbow memang sedap
mesti suka airtangan ibu yg sediakan

Sharifah Nadzarah berkata...

yan cottage- salam kenal juga...sy dah folo back..nnti cubalah buat ye kek ni.tq dtg

Sharifah Nadzarah berkata...

qhaifa nur- btul3...anak2 pun suker.coz warna warni..tq

Sharifah Nadzarah berkata...

azian- hadooohai yan..klu tak buat senang jer..sebenonye..yan lagi terer baking..cubelah ye..tq

Sharifah Nadzarah berkata...

outband malang-thks 4 coming

Sharifah Nadzarah berkata...

mummy chubby- nnti dah ada oven try tau mummy..tq

Sharifah Nadzarah berkata...

mama sara nur- tq2...btul tu...anak2 suke sgt..tq

EKIN berkata...

kalau lah ada orang buat bday kek untuk saya mcm nie... seminggu saya senyum sampai ke telingga...

Sharifah Nadzarah berkata...

ekin- hehehe..klu sy pun mcm tu tq.

munna berkata...

wallawei..... cantik je walaupun 1st trial... teringin juga nak buat kek ni... tapi mood nak membaking mmg nan hado skrg ni

Sharifah Nadzarah berkata...

munna- hehe..mmg mood kene btul2 ada..klu x..emmm beli jer..hehehehe..tapikan sronok tau dpt wat sendiri..vangga gitu..tq munna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...