Assalamualaikum..rakan2ku..jumpa lagi hari ni..setelah semlm kekeringan idea tuk berbicara,,cewahhh..ok hari ni sy nak share masakan sy malam semalam...nama dia kat atas tu yek...sy amik resepi ni dari dapur azian..tgok mcm senang & sedap jer..kan..so try ler buat..mmg mabeles....tq azian & tuan asal resepi ni...
inilah dia..masakan sy..tapi nape separuh jer ikan tu ek??? haa sebenornyer...lagi separuh sy potong wat masak lain..nnti kiter tgok ye..citernya gini..balik smlm sy bgtau cik hb sy nak stim ikan kerapu yg dah dok lama kat dlm peti tu..mula2 kata ok jap agi..dia ckp ape tau ..." emm..awk potong dua lah ikan tu separuh stim separuh goreng wat tiga rasa"..sabojelah...nak x nak kenelah juga sy buat seperti di order (mcm kat restoran lak yek)...tau x nape cik hb suh wat gitu..coz di x suker stim..huhuhu lagipun nilah pestime sy buat ikan stim hahahaha..sy pun takut gak..x sedap ker..hanyir ker..tapi yg ok la..selagi tekak sy leh terima sy bedal jer...tapi sy cicah gak dgn sambal kicap..hihihi..lagi 1 citer...masa tgah kukus ikan tu sy pakai pinggan plastik..sy tye cik hb pakai ape ek nak kukus plastik ker kaca ker..maklumlah x penah..sy pun hentam ler pinggan plastik yg mcm kat skolah tu..haahhh amik..mula2 sy buka tutup ok..kali kedua pun ok..(dlm ati..wah menjadi ikan aku)...kali ketiga..konon2 nak angat ler..nak tau nape?? pinggan tu lmbik dah nak rata..nasib baik kuah ikan tu x tumpah..ya allah menjerit sy..anak2 sume dtg..beselah kecoh pe lagi...tu lah citer org yg x penah stim ikan...lepas ni tau dah..kene beli pinggan lain ni hehehehe.. oklah kite tgok ikan 3 rasa lak yer...
2 ulasan:
sharifah...
wahhhh...ok tak???sy pun kukus pakai pinggan tapi pinggan porcelain...pinggan mcm ni senang, masuk microwave pun boleh...
emmm..ok sgt..sedap..tq azian..nnti nak wat lagi..anak2 sy suker..coz x pedaskan..hehehehe
Catat Ulasan