Jom Ikut Saya

18 April, 2011

APAM SNOW WHITE.... & PINK


ASSALAM KWN2..
Saat berganti minit..minit berganti jam..jam berganti waktu..waktu berganti hari..hari berganti minggu..minggu berganti bulan..bulan berganti tahun..cewahhh nak madah berhelah plak sy ni..bukan per..rasanya cepat btul masa berlalu sekarang ni...Oklah kwn2 ku..N3 kali ni kuih plak..ni projek semalam ler...APAM SNOW WHITE tapi tak smua sy white kan..sy pink kan separuh ingat nak green kan juga tapi dlm hati ada malas..(bukan dalam hati ada taman) so 2 warna je lah..inilah hasilnya mmg sedappp..lembut...kalau nak tau sedapnyer camner..try la buat..senang sesangat nak buatnyer..nnti tgok resepi yer..citer pasal resepi sy amik kat MYRESIPI..tapi kat mana2 blog masakan pun dah byk yg buat (kredit tuk diaorg yg dah buat)..sy jer baru buat..ketinggalan.. sebab dalam hati ada malas..ingatkan susah ropaanya senang.., sy buat 1 adunan jer..dapat dlm 50 biji lebih..tapi bergantung pada jenis acuan juga...kalau acuan kecik2 mcm acuan lompang tu mungkin dpt lebih..so jom tgok gambar & resepinya (mintak izin copy yer tuan punyer resepi)..oh ya..mungkin lepas ni sy akan letakkan resepi pada setiap N3 masakan sy coz kwn sy kat FB ckp letakler resepi senang kalau sesape nak wat (dia la tu)..so utk tidak menghampakan kwn sy & sesape yg dtg blog sy ni insyaallah lepas ni sy akan letak resepi sekali..tapi kalau x sedap jgn mare yer...












Bahan-bahan 

  • 3 cawan tepung beras (sy guna 2 cwn sebab kehabisan stok)
  • 1 cawan tepung gandum (sy tambah 1 cwn gantikan tepung beras yg x cukup)
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 packet mauripan@ibu roti
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air
  2. gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
  3. kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur
  4. campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
  5. biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
  6. selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit
  7. note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.
OK utk makluman u alls..walaupun sy x ikut sukatan tepung yg betul tapi hasilnya tetap memuaskan..so dont worry B hepi..hihihi
SELAMAT MENCUBA

13 ulasan:

LindaRahim berkata...

suke2...mmg nk cube..tq...

.m y z. berkata...

sedapnyaaaa :)

kasihredha berkata...

kebanyakan kwn blogger dah cuba resepi ni...cuma akak yg belum.
Comel le apam snow white & snow pink ...berbentuk love :)

il ya na berkata...

gebu, sedap tgok. klu mkn sure g sedap ni..hehe dtg dari segmen BA

Mizz Leya berkata...

wahhh!!! sedapnye apam tu. T_T

munna berkata...

apam ni mak munna kalau buat dia letak eno sikit ...

Sharifah Nadzarah berkata...

TO
LindaRahim- Kalau suke mesti buat yer..TQ dtg.

m y z - kalau sedapp try la buat ye TQ dtg

kasihredha- EH..ingatkan sy yg blom wat akak pun blom jugak..hihi nnti wat ye kak..TQ dtg.

il ya na- Kalau wat lagi best..try la..TQ dtg

Mizz Leya- Mmg sedap apam ni..kalau dpt rasa lagi sedap...TQ dtg.

KEPADA SEMUA YG DTG & KOMEN TIMA KASIH BYK2 YE..DTG LAGI

Sharifah Nadzarah berkata...

munna- oooo.. ye ker penah gak dengar org letak eno..pastu ada yg panggil apam eno...TQ munna dtg & komen

cujen berkata...

sedapnya kuih apam!!! my feveret.

TOLONG KLIK IKLAN SAYA NI. ^_^ TQ.

Farah Shamsudin berkata...

cantiknya apam ni.. ada warna pink.. tak tahan tengok.. nak jugakkk...

azian berkata...

amboiii...
syarifah....
blog makin mantapppp...
follower pun dah ramai...sy pun tak terkejar....
yg penting apam tu yg tak tahan....heheheh...harus cuba nih...
tapi sibuk laaa...budak2 dah nak periksa...BW pun tak sempat...redah mane yg dapat je nih...heheheh

Sharifah Nadzarah berkata...

azian- TQ AZIAN..ALHAMDULILLAH..BLOG AZIAN PUN MANTAPP JUGAK...NNTI DAH ABES EXAM LEH BUAT APAM NI TAU..SNANG JER..TAPI KITE X TAHAN TGOK KEK COKLAT AZIAN..VERY DE CANTIK..NAK BLAJO NI..LEH SHARE X?

Sharifah Nadzarah berkata...

CUJEN & FARAH - TQ SUDI DTG & FOLO..KALAU SUKER KAT APAM TU..TRY LA BUAT YER..SLMT BERKNALAN...NNTI SY GI BLOG U ALLS YER

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...