Jom Ikut Saya

19 April, 2011

ASAM REBUS BATANG KELADI

ASSALAM KWN2...

Agak lambat sy N3 hari ni..semua gara2 internet connection yg tetibe xleh nak download gambo..huhuhu..(dah penat gaknyer pc ni layan sy..asyik uplod jer)..ok hari ni beseler..N3 masakan lagi..ni lauk mlm semlm sy masak batang keladi..tapi bukan peberet sy..tapi cik hb..sebelom ni sy mmg x suke mkn sayur batang keladi..sy makan isinya jer..tapi semlm pestime sy masak & mkn...sodappp rupernye..kalau cik hb nak mkn seblom ni mesti mak mentua or mak sy yg masak... truk btul la sy ni...ntah camne smlm sy leh mengofferkan diri tuk masak sayur ni..tapi sblom masak tu pi tnye mak dulu camner huakakakaka....so inilah hasilnya...jom tengok resepi plak yer..tapi sukatanya sy agak2 jer..

BAHAN-BAHAN

* SECEKAK/SEBUNGKUS BATANG KELADI(SY BELI YG DAH SIAP DISIANG)
* LADA MERAH 6-7 BTG (NAK PEDAS LETAK LEBIH OR GUNA LADA KERING)
* BAWANG MERAH BESAR 1 BIJI
* BAWANG PUTIH 2-3 ULAS
* HALIA 1/2 INCI
* IKAN BILIS SEJEMPUT (AGAK2 LAH YEK)
* AIR ASAM JAWA ( IKUT SUKA NAK MASAM LETAK LEBIH)
* DAUN KESUM (X LETAK PUN XPE)
* GARAM & GULA SECUKUP RASA
* AIR SECUKUPNYA (NAK BYK KUAH LETAK LER AIR)

CARANYA

1.CELUR BATANG KELADI TERLEBIH DAHULU..KALAU BELUM DISIANG/BERSIH..KENE BERSIHKAN DULU BARU CELUR YER..

2. KISAR SEMUA LADA,BAWANG, IKAN BILIS,HALIA.

3.MASUKKAN BAHAN KISAR DALAM PERIUK..CAMPURKAN DGN AIR ASAM & AIR KALAU NAK BYK KUAH..TRUS LETAK GARAM,GULA,DAUN KESUM & BATANG KELADI YG TELAH DICELUR TU...TUNGGU HINGGA DIDIH..RASA..KALAU KURANG TAMBAH LER APE YG PATUT YER..IKUT SELERA MASING2..NAK MASAM KER..PEDAS KER..MASIN KER..OK SELAMAT MENCUBA.

  JUMPA NEXT N3

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...