Jom Ikut Saya

27 April, 2011

ASAM PEDAS IKAN KACI

ASSALAM..KWN2...

OK...semlm sy ada bgtau nak wat asam pedaskan..?  so balik keje trus gi kipmat beli daun kesum & bunga kantan..bahan2 yg lain dah ada kat umah....ikan pulak kebetulan mmg dah ada so  tak beli ler...sy masak asam pedas ikan kaci...tapi ikannya sy x beli sekor2..sy beli yg dah dipotong....ada 6 kelar..semua sy masak...sabau jelah..sy mmg xleh nak masak sket2..anak2 suka meratah lauk...xpelah yg penting x membazir...ok jom tgok gambar..resepi sy biase la main agak2 jer masak ni...jom layannn..


IKAN SEBELUM DI MASAK

BAHAN2
- Ikan (Ikut suka)
- Lada kering
- bawang besar
- bawang putih
- halia
- kunyit
- asam jawa & asam keping
- garam
- daun kesum/bunga kantan/tomato biji
- minyak & air

CARA2
Lada+bawang+halia+kunyit diblender..kemudian tumiskan bahan blender hingga naik baunya..masukkan air asam...kacau..pastu masukkan ikan yg dah dibersihkan...gaul sebati..buh garam..daum kesum..bunga kantan..asam keping & tomato( potong beberapa bahagian)..tunggu hingga mendidih/ikan masak..kalau nak byk kuah tambah air lagi...sebelum tambah rasa dulu apa yg tak cukup...mesti u all tau kan...so..bila rasa dah ok kuah pun dah mendidih/ikan dah masak..leh la makannnn..selamat mencuba
p/s : sorry la sukatan utk bahan2 tu sy agak jer...jgn mare yer..
Jumpa next n3



2 ulasan:

Kakzakie berkata...

SN ikan kaci tu look likes ikan siakap je. Kakak tak kenal ikan sebenarnya. Heee...

Nampak memang sedap...

Sharifah Nadzarah berkata...

...yg kat gamba tu dah potong2 mmg nampak cam siakap..tapi kalau sekor2 ada bezanya kak..sy pun tak semua ikan sy kenal..kalau beli tanya dulu dgn penjual tu..hihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...