ASSALAM KWN2...
Selamat pagi kwn semoga hari ni menjadi kenangan indah utk kite smua..OK makan..makan..makan..N3 masakan lagi...kali ni sayur plak..nama seperti tajuk yer..ini adalah salah satu lauk peberet family sy..walaupun simple..tapi smua suke..so sy pun suke ler masak selalu.huhuhu..senang je nak masak sayur ni jom tgok gambar & baca resepi...maleh nak celoteh pjg2..pagi2 ni byk koje kat ofis ni...
BAHAN-BAHAN
* Sayur - sawi jepun/putih/kobis panjang (ini antara sayur yg sy penah gunakan tuk masak ni.)
* taufu telor -1 batang (nak lebih pun boleh) mcm gambar kat bwh tu tapi ada mcm2 brand tu contoh jer yer sy guna brand lain kalau boleh cari yg halal punye.
gambar en.google punyer
* lobak merah 1/2 btg dihiris (x nak letak pun xpe )
* bawang merah (kecil/besar) - besar (1/2 biji) kecil (2 biji)
* bawang putih - 2 biji
* lada merah 1 biji ( utk hiasan jer )
* sos tiram - 3-4 sudu besar ( ikut suka nak byk pun xpe )
* tepung jagung 1 sudu besar (utk pekatkan kuah)
* garam & air secukup rasa
CARA-CARA
* Basuh & potong sayur & lobak ikut cara u all - toskan
* taufu telur dipotong 6 dan digoreng dahulu
* bawang merah,putih & lada merah dimayang.
* tumiskan bawang,agak2 kekuningan (jangan hangus tau) masukkan air sikit & sos tiram kacau pastu letak lobak merah dulu (nak bagi empuk) agak2 nak didih masukkan sayur, taufu yg dah digoreng tadi & lada mayang....letak garam (jgn byk sgt coz sos tiram dah ada) kalau nak kuah lebih letak air lagi..kemudian bancuh tepung jagung dgn sedikit air kacau & masukkan dlm sayur tadi..kuahnya akan jadi pekat..tunggu didih..rasa & boleh la angkat. OK SELAMAT MENCUBA
1 ulasan:
ai suker tauhu goreng...
Catat Ulasan