Jom Ikut Saya

14 November, 2011

PUDING TRIFFLES.....

ASSALAM..

Amacam?? dah makan tengahari??..mesti sedapkan?? dah kenyangla tu...hihihi ada dessert tak?? meh la jamah triffles ni...kikiki jgn mare..nnti cepat tue...
puding triffles ni sy buat sabtu malam lepas...percubaan pertama setelah sekian lama memendam rasa nak buat tapi ada jek halangannya..akhirnya terlaksana juga impian & harapan..hahahaha ayat tak mau kalah...setelah sy merasa buat pertama kali disini..hati trus meronta2 utk membuatnya..kikiki poyo btul lah sy tengah2 hari ni..

OK2..back to normal...citer sket lah pasal puding ni..sy amik resepinya disini & mmg ramai yg dah membuatnya..sy je yg ketinggalan...pada sesape yg nak resepi boleh amik kat bawah atau nak gi blog rakan sy tu pon boleh..ok lah jom tgok gambo..tuan rumah mmg eksited coz kejadian pudingnya yg malatopsss..kebabooommm!!!
Mula2 plan mangkuk yg sedang 2 biji tu nak bagi mak..
yg kecik2 tu nak bawak opis arini..
yg pinggan beso tu utk sy anak beranak
tapi disebabkan mak ajak makan so 
sy bawak yg dlm pinggan tu ke rumah mak..
makan ramai2...
eeeeee... suke sy tgok kejadiannya..
mcm syg jer nak makan
lalalalalala....
eh!!?? nape gambo bawah byk mangkuknya atas sikit??
huhuhu..nak tau...masa sy buat cik hb tengah basuh keta..
abes basuh dia masuk rumah 
pi bukak esbok nampak triffle ni trus amik ngap..
dah ngap baru dia tanye dah boleh makan blom?? ade mcm tu....
so yg tinggal mangkuk yg atas tu je lah yg xde dlm gambo dah abes 
sy & cik hb telan.kikiki
SBLOM LETAK AGAR-AGAR
Ginilah rupe dalam kalau dah di makan...
gambar ni sy amik kat umah mak..
tinggal sikit..mula2 diaorg mcm x reti makan..
lama2 sedapppp
zoom sikit..wah..melelehhh....
nak buat lagilah...

JOM TGOK RESEPI

 PUDING TRIFFLE
  • 1 tin susu cair
  • 2 camb gula
  • 5 camb tpg kastard
  • 1 mangkuk air - utk dicampur dgn kastard
  • 1/2 biji kek gulung perisa pandan
  • 1 tin buah-buahan campur (sy guna buah laici jer) - asingkan air dan buah
  • 1 paket agar2 jeli kristal NONA
  • 1 mangkuk air panas (sy ikut sukatan air di kotak jeli & masak atas api hingga didih)

Cara-cara

  1. Potong kek gulung dan susun didalam bekas puding. Basahkan dgn air buahan tin
  2. Panaskan susu cair dan gula dgn api perlahan
  3. Bancuh tpg kastard dgn air. Masukkan bancuhan tadi kedlm susu cair yg mendidih. Masak hingga pekat. Tutup api.
  4. Tuangkan bancuhan kastard. Susun buah-buahan atas kastard.
  5. Untuk jeli, larutkan jeli dengan semangkuk air panas dan kacau sebati.
  6. Tuangkan jeli atas lapisan kastard tadi.sejukkan.

11 ulasan:

Kakzakie berkata...

Sedapnya SN... warna dia pun dah memikat...

Sharifah Nadzarah berkata...

KAKZAKIE- EMMM..SEDAP KAK..CUBALAH BUAT...TQ

Anna Qawina berkata...

seda tapi ank2 tak suka makn ni, diaorang korek buang jely tuh mayb sbb rasa yg agak manis2 kan..kita suka buat sbb lawa..hehe

Sharifah Nadzarah berkata...

anna qawina- budak2 anna..tapikan mmg btul puding ni cantikkan?..syg nak makan..hihihi tq

Malinda berkata...

caya la pah sukses2 ...pasni kite try buat tiramisu plak k...

Syimama berkata...

nampak sedap..banyak buat tu

mama aini berkata...

banyaknya..mama nak sikit bole?..he2x..nampak sedap nanti mama nak try buat..thanks sharifah share resepi ni..

Sharifah Nadzarah berkata...

malinda- hehehe tq kak..tiramisu..emmm mencabar gak tu..ok2 akak wat dulu..kikiki

Sharifah Nadzarah berkata...

syimama- emmmm.mmg sedap..bukan puji sendiri tapi resepinya mmg sedap..nampak jer byk tapi kejap jer licin..tq

mama aini berkata...

sedap2nya..yummyy..yummmyyyyy !!!..nak sikit bole?..

Sharifah Nadzarah berkata...

mama aini- boleh mama..kalau dekat mesti dapat..hihii

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...