Jom Ikut Saya

09 Ogos, 2011

LOPES..

ASSALAM
SELAMAT PTG SEMUA..
Emmm..skrg ni mesti ramai surirumah yg tengah dok prepare menu berbuka.. 
tapi sy still kat ofis...iskh..iskh..iskh..(dah knape..mcm x biase lak ko ni ekk).. hihi saje wat drama ptg ini.
oklah n3 kali ni sy nak tunjuk kuih lopes yg sy buat sendiri ahad lepas....masih ada lagi dlm esbok..mak sy ckp boleh simpan..nak makan kukus jer....wahhhhh senang kan?..tak payah la cik hb sy beli hari2 kat bazar tu..2 keping singgit..(mahal)..beli pulut sekilo byk dpt..cuba lah u alls kira..kalau 5 kali beli baru dpt 10 keping dgn hrga rm5..beli pulut baru rm4 lebih tapi dapatnya byakkkkk...(ceh berkira ekk sy ni) ahh pedulik ape..

Resepinya pulak sy ikut mak sy jer..ada gak sy carik kat tenet ni..tapi tak sama pulak dgn resepi mak....camne tu.??..last2 sy ikut stail mak je lah..coz mak tak guna santan. kalau tenet ada santan..mungkin lagi lemak kot..tapi yg ni pun dah sodapppp...(puji sendirik ler sape lagi nak puji)
BARU MASUK PERIUK UTK DIREBUS
SY IKAT DGN TALI RAFIA JER..
PASTU BESO2..MAKAN SEKEPING DAH STOP
DAH MASAK...TOSKAN MCM KETUPAT GITU
SIAP GAUL DGN KELAPA PARUT
TADAAA...CURAH AIR GULA

Emm..nak bagi ker tak ekk?? resepinya..oklah sy share jugaklah tapi kalau tak sodap ke tak jadik ker jgn salahkan sy tau..coz sy buat jadik.

RESEPI

LOPES

1 KG PULUT
AIR KAPUR (AGAK2LAH)
DAUN PISANG
TALI
KELAPA PARUT PUTIH (GAUL DGN SIKIT GARAM)- KALAU NAK TAHAN LAMA KUKUS SEKEJAP KELAPA NI
AIR GULA

RM 2 GULA MERAH/2 KETUL GULA MELAKA
5 SUDU GULA PASIR
SEDIKIT AIR (MENGIKUT KEPEKATAN YG DISUKAI)

CARA.

RENDAM PULUT BERSAMA AIR KAPUR DLM BEBERAPA JAM..KEMUDIAN BERSIH & TOSKAN. DAUN PISANG DILAYUKAN DIATAS API TERLEBIH DAHULU..PASTU BUAT KELONGSONG MCM 3 SEGI..AMBIL 1-2 SUDU PULUT TADI MASUKKAN DLM DAUN PISANG KEMUDIAN BUNGKUS SAMPAI DPT BENTUK 3 SEGI..BUAT 3 BUNGKUS BARU DIIKAT BERSAMA DENGAN KETAT..KALAU TAK KETAT IKATAN AKAN TERBUKA SEMASA MEREBUSNYA NNTI...BUAT HINGGA HABIS KEMUDIAN REBUS MCM REBUS KETUPAT..DLM1-2 JAM.LETAK GARAM SIKIT...MASAK ANGKAT & TOSKAN..TUNGGU HINGGA SEJUK BARU BUKA DAUN PISANG & DIGAUL DGN KELAPA PARUT KEMUDIAN DILETAK AIR GULA.
UNTUK AIR GULA- MASAK SEMUA DLM PERIUK HINGGA LARUT DGN AIR.KEPEKATAN TERPULANG.


Inilah cara sy buat kuih lopes.selamat mencuba

8 ulasan:

Kakzakie berkata...

Kakak suka lopes ubi SN. Tapi bazar kakak tak ada juallah....

Sharifah Nadzarah berkata...

KAKZAKIE- LOPES UBI CMNE EKK KAK..TA PENAH MAKAN LAAA..HIHI TQ

MaMa AiNi berkata...

kat office lagi ke?...kesiannya..ya buat byk2 & simpan dlm ais box...betul kt mak sharifah tu..nak makan senang je..terus kukus banyak save tenaga nak masaknya !!..he2x..

suri solehah berkata...

naz,saya suka sesangat lopes ni..masalahnya nak cari nyor tu yang susah huhu..

Huszaini berkata...

sedapnyaaa!!! suka kueh nih!!

Sharifah Nadzarah berkata...

mama aini- sy balik keje kul 5.30 mama..mcm biase jer..
btul lah mama leh save tenaga..

Sharifah Nadzarah berkata...

suri solehah- daun pisang ..rasanya kalau kat pasar ada jual kot...nnti kalau ada daunnya cubalah yer..tq

Sharifah Nadzarah berkata...

huszaini- hehehe tq abah auni3....biasenya time pose jer selalu org jual kuih ni kan?..tq dtg

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...