Jom Ikut Saya

11 November, 2011

BAHULU ROS...

ASSALAM...

HARI INI
11.11.11
CANTIK KAN? TARIKHNYA...
PASTI RAMAI YG MENANTIKAN TARIKH INI UTK DIJADIKAN 
"SWEET MEMORIES"
PADA MEREKA YG MERAIKAN APA JUA PADA HARI INI 
SEMOGA BEROLEH KEBERKATAN & KEGEMBIRAAN.

OK..BERBALIK PADA TAJUK N3...
TADI TU SELINGAN JER..
SAJE NAK BERKONGSI TARIKH YG CUN TU..
BAHULU ROS NI SY BUAT SEBELUM RAYA HAJI ARITU,
KONON2 NAK BUAT UTK RAYA,
SO SY TRY DULU BUAT SEBIJIK
TAPIKAN BILA RAYA SY TAK BUAT PUN
SY BUAT KEK COKLAT LA PLAK
TAK KE WENG NAMANYA TU...
PLAN LAIN BUAT LAIN

BAHULU NI KEJADIANNYA AMAT MEMUASKAN HATI SEMUA PIHAK DI DALAM RUMAH & DI LUAR RUMAH (MAK LE) EKEKEKE.
DISEBABKAN SUNGGUH SEDAP...
SIAP JER BAKAR..TRUS POTONG...MAKAN
HINGGA HABIS SEBIJIK...
TAK SEMPAT NAK SIMPAN ESOK PUN..
MALAM TU JUGAK ABES KENE BEDAL..
BARU KLUAR OVEN
CORAK YG NTAH APE2...HENTAM KROMONG JE..

OK..citer la sket pasal bahulu ni ekk...sy amik resepinya di myresipi..TQVM kat penyumbang resepi ni..bahulu awak ni mmg sedap & gebu..ramai juga blogger masakan yg dah mencuba resepi ini..kalau nak sebut mmg ramai..so lebih baik sy ucapkan TQVM atas resepi ini kerana u alls lah sumber inspirasi sy utk mencubanya. So..sy tepek lah juga resepinya kat sini ye..
SELAMAT MENCUBA

BAHULU ROS 

(cnp dari myresipi)

Bahan-bahan ( Saiz 20cm )

  • 4 biji telur
  • 1 1/2 cwn gula pasir (boleh kurangkan jika suka)
  • 1 sdt esen rose
  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • Sedikit pewarna merah (warna lain pun boleh)

Cara-cara

  1. Pukul telur bersama gula hingga kembang
  2. Masukkan esen rose
  3. Masukkan tepung gandum, pukul lagi sehingga sebati.
  4. Asingkan sesenduk daripada adunan tadi, campurkan dengan pewarna. Kacau rata.
  5. Sapu acuan dengan minyak masak. Masukkan sedikit adunan asal, kemudian letakkan adunan berwarna dan adunan asal semula. (3 lapisan)
  6. Masak pada suhu 180darjah selama (+-)1jam.(ikut oven masing2)



12 ulasan:

Qhaifa Nur berkata...

sedapnya....

cik cek berkata...

lama tak makan bahulu...bahulu ros...mesti sedap kan..:D

Anna Qawina berkata...

nampak lembut je, kalau takde esen ros boh apa yer..

munna berkata...

nampak cantik dan gebu je bauhu tu...mesti sedap ni

miloaiskurangmanis berkata...

hemtam keromo ke... weng ke...
kek tu tetap nampak sedap

best banget kalo terer buat kek ni..
iols - fail bab2 buat kek - cookies bagai ni!

Sharifah Nadzarah berkata...

qhaifa nur- tq cubalah..senang jer..

Sharifah Nadzarah berkata...

cik cek- klu camtu kene buat...
bahulunya sama mcm org dulu2 buat zaman atuk nenek kita,,,

Sharifah Nadzarah berkata...

anna qawina- mak kita ckp esen ros tu utk bagi baunya harum/wangi takle bau telor sgt...coz bahannya telor bykkan.
tapi klu buh esen vanilla ok jugak kot..

Sharifah Nadzarah berkata...

munna- ye munna..cer try...mula2 kita cam x caye jek leh lembut kek nya. ialah bahannya xde penaik pun...
tapi mmg btul2 gebuss...yg penting pukul telur tu sampai btul2 kembang (mak kita ckp)

Sharifah Nadzarah berkata...

miloais- hehehe..tq3...cer try la..bahan & caranya senang jer tu...buat ye...

mama aini berkata...

sedapnya...yummmy..

Sharifah Nadzarah berkata...

MAMA AINI- TQ MAMA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...