ASSALAM
KWN2...
Selamat
tengahari...emm..hari ni agak lambat sy N3 coz tadi jalan2 kat blog
kwn2...komen sana..komen sini...dah tengahari baru ada idea nak
mengarang..hihihi..ok lah kali ni sy n3 dessert la pulak..sy buat ni masa cuti
hari wesak aritu...haahhh yg ni tekak sy yg nak makan..asyik layan selera
org jer...nak gak ikut selera sendiri..tapi mak aiihhh..byk la pulak...sampai 3
bekas dpt tuuu..tapi xpe..abess tu nanti...(mmg dah abes pun)..kebetulan kali
ni sy buat tak ikut sgt sukatannya..so agar2 puding ni lembut sikit..x
keras then bila dah lembut tu..paham2 jelah..masuk mulut hilang..trus
telan jer..cepat ler abes..kikiki..pastu kejadiannya pun x brape nak cun..warna
merah & hijo tu mcm kembang jer bila dimasukkan dlm adunan puding
tu...so x nampak lah permata yg berkilauannya tu....resepinya sy ambil kat
mesra.net dah lama dah...nnti tgoklah kat bawah tu ya...manalah tau nak cuba2
buat..tapi percayalah kalau ikut sukatan yg betul pasti menjadi dgn
jayanya coz sy penah buat utk kenduri dolu2...sampai jiran pun mintak
resepi...oklah jom tgok gambo..jgn ketawe ye...sy ni hanya CHEF di
rumah jer...
Yg sebelah
kiri tu sy buat dlm acuan ada bentuk daun & bunga ros..tapi x brape nak
nampak..sebelah kanan plak dlm acuan ape ekk x tau nak sebut tgok jelah
ye..
dalam loyang pun ada
Agar-agar Puding
Permata
|
|
Bahan-Bahan:
|
|
½
tahil agar-agar (38 gms)
1 gelas besar susu cair 1 ½ gelas gula pasir 3 camca besar tepung kastard |
2
biji telur
¼ camca kecil garam Air untuk memasak agar-agar Pewarna yang disukai |
Cara:
|
|
Masakkan
agar-agar bersama air hingga hancur, kemudian masukkan gula dan masaklah
hingga mendidih. Perlahankan api. Sendukkan sedikit adunan dan masukkan ke
dalam dua bekas yang leper, campurkan pewarna yang berlainan ke dalamnya.
Apabila sejuk, potong kecil-kecil. Susu cair diblenderkan bersama telur,
tepung kastard, garam dan masukkan ke dalam agar-agar yang dimasak di atas
api yang sederhana. Kacau hingga mendidih. Tuangkan ke dalam bekas dan
taburkan potongan agar-agar tadi. Sejukkan di dalam peti sejuk hingga keras.
|
4 ulasan:
Anak kakak kalau ramadhan paling dia suka agar-agar ini....
sy tak pernah buat la sharifah....nampak mcm mudah....hehehehe...addehhh...maleh benor...
cantik....sayang nak makan.
sedappp nya *sambil telan air liur*
kakzakie - ye lah kak..agar2kan sejuk..sedap je tekak telan lepas berbuka..
azian- nnti buat ye..mmg senang jer..
kasihredha- ye lah kak..tapi ngap jugak akhirnya
frommetoyou- tq dtg & i dah folo u..
Catat Ulasan