Jom Ikut Saya

16 Mei, 2011

TALAM UBI....ku yg menjadi!!!!!!

TALAM UBI

OK selamat tengahari semua...nak citer sket ni..hari tu gi jengah dapur CMG..nampak le TALAM UBI...emm..mmg dah lama nak try buat tapi takotttt!!..bukan ape..sy mmg failed bab talam menalam ni..semua kuih talam yg sy buat semuanya x menjadi....setiap kali ada ubi sy mesti terpikir nak buat talam ubi...tapi...takott punye pasal last2 ubi tu direbus atau digoreng jer...ntah mcmane last week..kebetulan jiran sy pulak ada bagi ubi..masa tu hari isnin..disebabkan baru jer makan ubi rasanya (bawak balik dari KG)  so sy kopek kulit & simpan dlm esbok..kepala otak pk nak wat talam..nak wat talam....coz sy suke talam ubi ni..byk gak resepi..majalah..tenet sy tgok tapi mcm x yakin jer nak buat..alih2 CMG ada buat la pulak..pe lagi..trus CNP...dan sabtu lepas sy pun buat (nasib baik ubi tu elok lagi) akhirnya menjadi yg teramat sangat tanpa cacat celanya TALAM UBI ku....sy punye la hepi.....makan x hengat...teramatlah berterima kasih kat CMG diatas resepinya tu...pade sesape yg nak  leh pegi sini ye..

Setelah diparut & di campur air gula

Wahhh!! tgoklah keadaan permukaannya yg rataaaa..tanpa kawah gunung berapi..tima kasih atas tips dari CMG tu ( tutup loyang dgn aluminium foil)

Dari pelbagai sudut..cewahh..mcm pakai kamera canggih..

12 ulasan:

Kakzakie berkata...

Teringat kakak bila lihat kuih talam ubi ini pada arwah MIL kakak. Dia suka sangat kuih ini...

Permukaannya licin, cantik....

Sharifah Nadzarah berkata...

...mmg kak..sy pun akan teringat arwah abah kalau tgok sesuatu benda or perkara yg arwah suka..pe2 pn TQ3 selalu dtg & komen kat blog sy ni...

ieda berkata...

waa sedap nie .. ieda pun suke .. bile lah dpt beli oven nie huhuhu

Wanieyra berkata...

Ira pun tak pernah buat kuih talam ni. Tak de skill....

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam sharifah...sedapnya talam ubi yg sharifah buat tue, tapi atie suker ubi kuning....

Sharifah Nadzarah berkata...

ieda- haa..kalau suke buat ye..berbaloi..

wanieyra- cube2 la buat..insyaallah jadi..

azatisayang- oh..ubi ade byk jenis ker ..sy x tau la pulak..hihihi

TQ pd smua yg sudi dtg & komen..

dZana berkata...

aslmkum tuan rmh..sedap kuih talam ni.. suke

IXORAROXI berkata...

memang cantik talam ubi tu..jeles nengok:)

kasihredha berkata...

cantiknya..
rapi je potongannya :)

Nora Shahaira berkata...

memang peveret kuih talam ni..pelbagai talam la..jangan jadi muka 2 talam dah..hik hik
tapi takut nak try..lagi satu kat umah ni tak layan..jadi biasa nora talam kan tepung gandum je..maincampak je pun ..loyang kecik je

azian berkata...

sharifah...
addehhh...bila la boleh buat nih...ubi susah la kat sini...huhu

Sharifah Nadzarah berkata...

dzana- wa'slm..mmg kak..peberet sy..

IXORAROXI- hihihi jeles utk kebaikan xpe..nnti buat yer..

kasihredha- ye lah kak..sy guna pisau plastik..

nora shahaira- pasti suatu hari nnti nora akan cuba gak..mcm sy huhuhu..

azian - tanam je yan pokok ubi kat blakang umah..hihii..

TQ SEMUA SUDI DTG & KOMEN..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...