Jom Ikut Saya

24 Mei, 2011

BINGKA ROTI PANDAN


ASSALAM..JUMPA LAGI...
N3 kali ni sy nak share apa yg sy buat mlm tadi...BINGKA ROTI PANDAN...actly semlm petang tengah BW sy masuk umah anna Qawina...tgok2 mcm2 ada...terjumpa plak n3 bingka ni..so pe lagi trus CNP (mmg tengah mencari resepi bingka roti yg sesuai)...kebetulan kat umah pun mmg ada roti DAILYS yg x terusik belen cik hb bwk gi memancing (utk buat umpan katanya..pelik sy)..biase ktorg makan roti GARDENIA..so ingatkan nak perabihkan roti dailys tu..tapi tekak x brape nak terima la...x sama mcm gardenia..itu yg sy pun dok cari resepi yg berasaskan roti..akhirnya jumpa..tgok mcm sodappp jek...maka inilah hasilnya..mmg sooodddaappp..x caye cubalah buat..sy buat cuma 1/2 adunan jer coz rotinya yg bungkus kecik jer..jadi kejadiannya x brape nak tebal lah...x kisahlah yg penting jadik & sedapp..tabik kredit kat anna atas resepinya tu..oklah jom layan gambar & resepinya pun ada..kalau nak tgok kat rumah anna pun boleh

Baru lepas kluar oven
Dah dipotong


 bawak bekal gi opis arini..cikhb pun bawak sama..hihihi

RESEPI
Bingka roti pandan (kukus/bakar)
  • 12-14 keping roti putih/gardenia *Ana guna 6-7 buku roti burger (sy guna roti dailys dlm 7 keping coz 1/2 adunan)
  • 1 1/2 cawan santan kotak (sy guna santan kelapa perah)
  • 1 1/2 cawan air (sy guna air dari daun pandan)
  • 3 biji telur
  • 1 cawan gula pasir (kemanisan ikut suka) 
  • 1/2 sudu teh esen vanila 
  • 20 gm kismis (untuk tabur-optional)*
  • sedikit pewarna hijau* 
  • sedikit garam

Cara-cara :
  • Blender semua bahan kecuali roti & kismis
  • Roti tadi dikoyak-koyakkan, potong 4 pun ok je. Masukkan kedalam mangkuk. 
  • Tuang bahan yang di blender tadi kedalam mangkuk roti. Kaup balikkan supaya roti benar2 menyerap bahan cecair tu. 
  • Perap sekejap, 5 minit dah ok, tuang ke dlm loyang
  • Nak lapis2 mcm Ana buat pun ok, tuang roti, pastu tabur kismis, ulang2 sampai habis.
  • Kalau nak bakar kena griskan loyang dengan mentega. Bakar 160'C (bergantung oven la) lbh kurang 30 mnt-45 mnt/ sampai masak (cucuk ngan lidi/garfu..tak lekat tu dah masakla..)
  • Nak kukus pun blh, kukus lbh kurang 20 minit /sampai masak.
  • Sejukkan sebelum dipotong...

8 ulasan:

kasihredha berkata...

akak suka makan dengan kuah kastad...mmmm sedap

Sharifah Nadzarah berkata...

YELAH KAK..SEDAPP SGT..KOMPEM WAT LAGI..

Kakzakie berkata...

Bagus kan sebab selalu beli roti tak habis makan boleh buat macam ini. SN rajinlah. Kakak tak terikut....

kakpah berkata...

salam, sedap nampak bingka tu. Belum penah buat yang ni..

Jendela Hati berkata...

Sedap jugak nak try nie. tp selalu kalu roti tak abes abah sy bg ayam mkn

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam balas ziarah & kenal :)
Selalu buat bingka roti pandan ni versi kukus dlm bln pose..hehehe time kecik2 dulu mak mama selalu buat cam gini :) Sedap nyer :P

Sharifah Nadzarah berkata...

kak zakie- saje je kak..sy suka mencuba resepi2 baru..klu brg2 ada bleh lah buat..

kak pah- btul kakpah..mmg sedap x rugi klu cuba..

jendela hati- hihihi..bagi ayam pun xpe dari buang..tapi sesekali cubalah yer

mamahawa/mamahani- salam kenal juga..oh ye ker..sedapkan? nnti sy pun nak try kukus jugaklah..

kepada semua yg dtg & komen TQVM sy ucapkan

HanaHoney berkata...

Assalam.. saya Hana, dr Victoria Australia. Thanks sis for the recipe.. semoga sis murah rezeki.. saya dah buat ikut recipe ni 3x. Alhamdulillah semua menjadi.. saya guna pes pandan. Kat sini ada jual.. harini kali ke 4 saya buat, saya tukar pes strawberi and atas dia lepas siap nanti saya letak chocolate flavoured topping.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...