Jom Ikut Saya

20 Mei, 2011

CHAP CHAI

ASSALAM & SELAMAT PAGI KWN2...

Pejam celik...pejam celik..dah nak sampai hujung minggu semula...cepat betul masa berlalu sekarang ni... semoga hari-hari yg kita lalui memberi makna,pengajaran..barkah utk kita semua.mudah2han..amin..
OK..terus pada tajuk N3 pagi ni..sy nak share lauk sayur pula ye..CHAP CHAI (betui ke x ejanya)..tapi ni style sy lah...biaselah sy ni pun kdg2 mcm CMG gak suka derhaka resepi2 org...tapi yg ni sy x cilok mane2..mmg dari dolu2..sblom ada blog & fb lagi sy dah masak gaya gini..huhuhu..snag citer ikut style mak...sy pun x hengat la bila sy masak lauk ni ekk...yg pasti bukan semalam tapi dlm minggu ni gak ler..oklah jom tgok gambo...resepi pon ada kalau nak coba2...

 CHAP CHAI..


RESEPI..

BAHAN-BAHAN

- KOBIS PANJANG
- KOBIS BUNGA
- BROKOLI (sy x letak coz xde stok)
- BABY CORN
- CARROT
- CENDAWAN (sy x letak coz xde stok)
- BUNCIS ( saje letak nak bagi meriah coz byk xde stok jer)
- LADA BENGGALA / LADA MERAH & HIJAU (tuk hiasan)
- SOS TIRAM (agak2 ye)
- TEPUNG JAGUNG (nak bagi kuah pekat)
- AIR
- SOTONG/UDANG/ISI AYAM
- BAWANG MERAH & PUTIH
- GARAM & PERASA

CARA-CARA

- POTONG SEMUA BAHAN-BAHAN IKUT SUKA, BASUH & TOSKAN.

- MAYANG BAWANG MERAH & PEPAH/MAYANG BAWANG PUTIH

- TUMISKAN BAWANG..AGAK2 NAK KUNING BUH SIKIT AIR..PASTU MASUKKAN SOS TIRAM..KALAU PEKAT TAMBAH LAGI AIR..PASTU MASUKKAN UDANG/SOTONG/AYAM.. TUNGGU HINGGA DIDIH OR MASAK LAH & MASUKKAN SEMUA SAYUR2 TADI..GAUL2..KALAU NAK KUAH BYK TAMBAH LAGI AIR..PERASAKAN DGN GARAM KALAU DAH OK..BANCUHKAN SESUDU BESAR TEPUNG JAGUNG DGN SIKIT AIR & MASUKKAN DALAM MASAKAN TADI..GAUL RATA..AGAK2 KUAHNYA DAH PEKAT & DAH MENDIDIH..LEH LA ANGKAT.

P/S : Biasenya sayur tuk chap chai ni x payah masak terlalu lama..agar kesegaran sayurnya x hilang (cewahh ye ye je sy ni nak bagi tips)

8 ulasan:

NM02 berkata...

pelik nama menu itu...

Sharifah Nadzarah berkata...

NM02- hihihi..x penah dgr ker..

munna berkata...

biasanya masak mcm ni .. bila nak habiskan stock sayur dl fridge...

Syuxer berkata...

x pernah dengan nama resepi tuh heheh..:)..tentu sedap heheh

IXORAROXI berkata...

makan dengan nasi panas pastu ada ikan goreng, sedap tu!

Syimama berkata...

he3..masak2 camni yg akak suka..cepat n sedap.

Huszaini berkata...

lama tak dengar nama nih.. biasa kat johor jerr pakaii naama niih

Sharifah Nadzarah berkata...

munna- kat jb mmg ada masakan ni...

syuxer - mungkin di jb kot jer yg ade

ixoraroxi - btul3..makan dgn ape saje pun boleh

syimama- hhihihi same lah kiter

huszaini- btul3 mmg kat johor ada nama nihh..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...