Jom Ikut Saya

21 Jun, 2011

AYAM PANGGANG KENNY ROGERS...yang terbakor..hihi

ASSALAM SEMUA,
OK..kali ni sy nak n3..resepi setiap masakan sy di n3 ini , sy mulakan dgn ayam panggang dululah yek.. sy dapat resepi ni kat myresipi.tapi ada olah-olah sikit lah.. kalau u alls nak tgok resepi asalnya pon boleh, klik2 kat sini yer... OK berbalik pasal ayam yg sy masak ni..kalau tgok rupe mmg x menarik langsung..tapi sy tetap nak show to public bcoz..inilah pestime sy buat ayam panggang..kira nekad jer ni..kalau x jadi rugi lah jugak..dah ler ayam mahal sekarang ni..sebab tu sy pilih yg sedang2 jer..dlm 1.5kg jek..

AYAM PANGGANG KENNY ROGERS KU
Jangan ketawe yek tgok gambo ni..
mmg x cun tapi rasa cun

Dah tinggal separuh jer..

NAK DIPERAP SEMALAMAN NI..

SEDIA UTK PANGGANG..
tapi sy tambah lagi make-up kat ayam tu..lebihan dari bahan kisar.

Bahan-bahan ( Ayam saiz besar (8-10 orang) )

  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)- sy beli ayam yg dlm 1.5 kg jer
  • Bahan-2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar- sy juga 1 biji jer coz dah beso
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam (takde stok lada hitam serbuk)
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr- sy juga knorr pasti sedap jer
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar herba campuran- sy guna jintan manis & t'geng
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.- jgan byk sgt air
  • Sedikit mentega

Cara-cara


  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.- sy perap semalaman
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang (saya bakar)selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, saya menyapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering. - sy masak terlebih masa tu yang mcm terbakor..tapi isi dlm elok jer..              
  5.  * Boleh dihidang bersama coleslaw..kentang..atau ikut suka lah..lepas ni sy syer resepi coleslaw & sos lada hitam pulak yer...tungguuu.

6 ulasan:

Kakzakie berkata...

Oh... itulah yg tergelap sikit ye SN. Kakak rasa macam nak cubalah. Selalu kakak beli di Kenny Rogers di Angsana. Anak kakak suka. takut pulak nanti dibandingkan..

Tak apa cuba dulu kan SN...

Sharifah Nadzarah berkata...

KAKZAKIE- YELAH KAK..SY MASAK SAMPAI 2 JAM..TU YG GELAP NASIB BAIK DLM ELOK JER..BAHAGIAN KULIT JELAH YG X CUN..
SY SUKA MENCUBA KAK..X KISAH LER NAK BANDING KE TIDAK..KAT KEDAI MMG LER CANTIK KLU X SAPE NAK BELI..BTUL TAK??KIKIKI
TQ KAK DTG..

Ida,Japan berkata...

slm SN...ayam tu walaupun hitam tapi menawan..hik3..terlebih masa kut, tu yg gelap....tak per buat lagi..jgn putus asa
Ida guna ayam 1 saiz 1 kg jer..bakor pun 1 jam jer..masa nk bakar, bawah ayam tu ida alas jaringan besi agar ayam tu tak terendam dlm air nya..
then ida follow sini ...

Ummi berkata...

Assalam Nadzrah...xpa x cun...janji ada kemahuan memasak dan rasanya menten wpun rupa x cantik pun kan...next time kena tunggu oven bila dekat2 nak masak dah tu...hehe

Sharifah Nadzarah berkata...

ida- tq sudi dtg & folo..dan tq atas info & semangat tu..suke3..

kak ummi- waslm kak..aduh teruja sy tgok ada komen dari akak...TQ3..sesangat..sudi dtg ke blog yg x seberape ni..
btul3 mmg kene tggu kat oven..hihihi

Tanpa Nama berkata...

Good day! This post could not be written any better!

Reading through this post reminds me of my old
room mate! He always kept chatting about this. I will
forward this write-up to him. Pretty sure he will have a
good read. Thanks for sharing!
Also visit my page : know memes

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...