Jom Ikut Saya

01 Jun, 2011

PANCAKE..


ASSALAM KWN2..SLMT TENGAHARI..
Hari ni kat tempat sy hujan pulak..alhamdulillah ini semua kehendakNYA..OKlah..berbalik pada tajuk N3 ni..sy ni mmg x pandai nak celoteh panjang2..apalagi nak buat lawak or bermadah pujangga mcm geng2 blogger yg lain.. sronok baca n3 diaorg..apakan daya dah mmg x reti..oklah..citer pasal pancake ni..actly sy buat utk sarapan ahad lepas...sebelom ni mmg penah wat pancake..tapi x jadik mcm yg ni..pendek kat setiap kali buat x jadik ler..jadik mcm lempeng plak..tapi kali ni alhamdulillah menjadi..sedap sgt...tabik spring kat empunya resepi...citer pasal resepi ..sy tgok resepi ni kat rumah sari yusa (ALAM SARI) tu..pastu dia plak amik kat AlongRoz (Myresipi) so sy just print kat myresipi jer lah x payah nak CNP kat blog sari yusa maka kedua2nya telah berkongsi ilmu dan skrg sy syer kan plak kat u alls..cubalah kalau nak tau sedap ke tak....resepi ada kat bawah ye..tapi jom tgok gambo dulu..

 
Ni..aleya yg suh susun gaya gini..dia ckp wah cantiknya pancake ibu..tapi sy just guna kuali biasa..so kejadiannya x brape nak bulat & tak sama beso ler..agaknya kalau sama je bulatnya apa lah agaknya aleya ckp ekk..
tu nampak x baju dia.. dah duk ngadap..x sabo2 nak mkn
 
yg ni sy potong dua..tgok gebu jer kan..

 

Bahan-bahan ( lebih kurang 8 biji )

  • 115g Tepung Gandum
  • 1 sudu kecil (5ml) Soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil (5ml) Krim tartar
  • 25g mentega
  • 1 biji Telur
  • 150ml Susu Segar
  • 1 sudu besar Gula
  • Secubit Garam
Cara-cara :
  1. Gaul dan ayakkan bersama tepung gandum, soda bikarbonat dan krim tartar. Kemudian masukkan mentega, ramaskan dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
  2. Dalam mangkuk lain, campurkan telur, susu segar, gula dan garam, pukul sedikit.
  3. Buatkan lubang di tengah-tengah bahan yang diayak tadi. Tuangkan campuran susu (no.2). Pukul guna hand whisk sehingga sebati.
  4. Panaskan kuali 'non-stick'. Lengserkan dengan sedikit sahaja minyak. Tuangkan satu senduk kecil adunan dan biarkan ianya melebar sendiri. Buih-buih kecil akan terbentuk di permukaan adunan. Biarkan sehingga buih-buih itu pecah, barulah diterbalikkan ke bahagian sebelahnya.
  5. Biarkan masak sebentar dan enak dinikmati panas-panas bersama madu atau sirap pancake berserta mentega. Makan dengan aiskrim pun seda ppppp.. hik.. hik..
p/s : resepi ni sy tak ada edit sedikit pun.

9 ulasan:

terataiflowerz berkata...

sgt sedap..nak cube..

Sharifah Nadzarah berkata...

terataiflowerz- yezza...cube jgn x cube..hihi slm kenal..

Hafizah Mohamad berkata...

pernh buat sekali pankek ni...tapi x berapa nak jadi...fiza beli ready made punya...anak yang sulong tu nak makan tapi bila dia tgk rupa pankek yang x cantik tu terus x lalu nak makan...lepas tu x pernah dah minta...ha ha ha...ni nak kena try sekali lagi ni...cuba resepi ni pulak...

Sharifah Nadzarah berkata...

hafizah- samelah kiter dolu2..slalu x jadik..tapi yg ni jadik plak..cube yer..

Hanis MY berkata...

weee bestnyaaa sy suka pancake...thanks share resipi...

salam kenal...

fiza damia berkata...

salam kunjungan...silalah kunjung ke htp://fizadamiaresepi.blogspot.com
i follow u..

Sharifah Nadzarah berkata...

hanis- nnti cuba ye..tq dtg

fizadamia- i dah folo u tq dtg..

shopping2u berkata...

sedap btul ni..leh cuba =D tp kt sini xde dapur..klo masak pn pkai rice cooker je kak..nway thanks sudi follow blog sy...sy follow akak blk :)

Malinda berkata...

pah same la resepi tu gan akak nyer akak pon share dari my resepi...sedap je nampak gebu cam tuan dia gak...hehehehe...lain kali try gan sirap maple lagi syok bila mkn ....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...