Jom Ikut Saya

14 November, 2012

1 MALAYSIA....Hepi deepavali..

ASSALAM

Sape keje hari ni....hehehe...sy pon keje..esok cuti balik..lusa keje..huhu..oklah semalam masyarakat india telah meraikan perayaan deepavali...disebabkan cik hb mempunyai rakan berketurunan india..maka kami telah kunjung mengunjung...kami pergi 2 buah rumah semalam..oklah jom tgok....tapi sebelum tu..kalau ada sesape yg tak selesa dgn berkunjung ke rumah india...& menikmati hidangan mereka itu terpulanglah..yang penting kami telah diberitahu semua makanan yg dihidangkan adalah halal..oklah jom tgok gambar2 yg sy snap.

RUMAH PERTAMA

 KOLUM..depan rumah tapi simple jer..
 Kami adalah family pertama yg dtg..yg lain blom dtg lagi...baju kotak itulah kawan sekerja cikhb..MR.SEGARAN namanya...
 Mcm raya kita jugak mesti kuih dah tersedia atas meja..apalagi aidil tuju maruku lah..
 Inilah kuih muihnya..sedap2 tau semua sy rasa..sedap pulak..
 MARUKU ..
jadi idaman semua yg dtg..aidl jer yg pegang balang ni..

 AIR LIMAU...
masa mula2 dihidangkan..sy tanye dgn anak dia air apa..lain je warnanye..rupenya air limau..sedap tau..tak masam sgt
 Sambil duduk2..mestilah tgok movie raya..mcm kita gak...hehehe
 Lepas tu kami dihidangkan dgn nasi beryani india style..
ada ayam kari..ayam merah..dalca sayur..& acar timun/nenas..
mcm kita jugak...
 Sy punye....ayam kari tu sedap tau..ayam merah tu pedas, lepas makan tu baru ada yg lain dtg..kami pun beransur pulang..coz nak ke rumah lagi satu..

 RUMAH KEDUA
 Masuk mesti ada kuih atas mejakan so sy pun buka & snap lah...
 Belum sempat nak menikmati kuih..kami dah diajak makan..itulah rakan cik hb MR SAMI namanya..
 Kali ni lain hidangannya..Ada Tosei..Apom..Putu mayam..nasi putih..
lauk pulak..ayam kicap..ayam kari..ayam merah & kambing kari
 Sambil makan berbual..sy kene jaga aidil dulu..makan gilir2..coz aidil tak dok diam..semua barang nak diusiknya..
 Tgoklah..main kipas..panjat tanggalah..mcm2..nasib baik tak diusiknya tempat sembahnyang org tu..
 Ini pula isteri mr.sami..sy tak tnye pula namanya..sy panggil kakak jer..baik orgnya, tgok tu pakai baju raye..hehe
 OK Turn sy makan..mestilah peberet sy..tosei....2 keping sy bedal..
 Sy rasa juga apom...pastu sy makan putu mayam..pehh!!..mmg tak hengat..
Lepas makan....dtg pulak rakan2 yg lain..so kami dok dulu bual2..sy snap je lah ..sambil jaga aidil yg kesana sini tu..
 Antara rakan sekerja cik hb..
bila anak2 mula dah bertanya bila nak balik jer..kami pun beransur pulang....petang juga kami balik semalam..ape pun seronok..

TQVM pada kedua2 family tersebut..

OK JUMPA LAGI NEXT N3



8 ulasan:

Kakcik Nur berkata...

Sama saja cara hidangan mereka dengan kita, ya? Betul2 1Malaysia... hehehe...

Sharifah Nadzarah berkata...

kakcik- ye kakcik same jer....mungkin cara masak jer lain ..hehe..tq kak

Kakzakie berkata...

Jiran kakak India tapi dia balik kampung dia di Kedah.

Entahlah SN kakak nie hati jahat so tak boleh makan sebab ada rasa syak dah waham tu yg jadi tak boleh SN..

Sharifah Nadzarah berkata...

kakzakie- btul tu kak..kalau was2 lebih baik jgn makan...tapi utk yg ni sy takde was2 pulak..klu ada mesti sy pun xkan makan..sy pun mcm akak juga...ape pun hanya allah yg tahu...tq kak..

Izan Ishak berkata...

bestnya ada peluang raya kat rumah kawan2 berbangsa india. betul kata kak zakie... kalau rasa was2 jgn makan. tapi kalau kita yakin... takde masalah kan.

Sharifah Nadzarah berkata...

izan ishak- ye lah izan..sesekali pegi sronok juga..& kita sependapat..dgn kakzakie & izan juga..klu was2 jgn makan..tapi setakat ni kita yakin..tq

mama aini berkata...

ehem banyaknya makanan & kuih raya 1M..

Sharifah Nadzarah berkata...

mama aini- hehehe tq mama..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...