Jom Ikut Saya

07 November, 2012

KEK COKLAT...

ASSALAM

MOGA RAKAN-RAKAN SEMUA CERIA HARINI...
Ok..berbalik pada tajuk..actly dah lama sy nak syer cerita & resepi kek coklat yang biasa sy buat ni..selalu n3 tapi sy tak letak pun resepinya..bukan kedekut or apa..sy lupa nak salin resepinya bawak gi opis..maklumle,,kita ni on9 kat opis jer..hehehe kat umah dulu adalah BB tapi sy dah cut sebab mmg xde masa nak on9..dari membazir byr tiap2 bulan baik sy cut..anak2 pun masih kecik..nnti dah besar sket baru plan nak masuk wifi ker ape ker tgoklah..ok sambung balik citer kek ni..resepi asalnya sy tak tau...sebab sy dapat dari adik ipar sy..mula2 dia yg buat so sy minta le resepi..melekat hingga harini..sy tak tanye la pulak dia dpt mana...apepun TQ lah kat dia & empunye resepi sebab kek ni dah ada brand dah hehehe...suke2 hati je kan sy ni..tau dek tuan dia kompem mengamuk...ok jom tgok gambo2 kek yang pernah sy buat..& kalau nak tgok citernya klik jer kat gambo tu pasti ada n3..resepi bawah sekali ye..hehehe

Buat masa besday cik hb & mak
Untuk raya haji 2012
untuk jamuan akhir tahun kelas aleya
raya haji 2011
order dari cikgu sekolah aleya
besday aleya & adik sy suha


RESEPI KEK COKLAT SWEET MEMORIES


* 1 SUDU TEH SODA BIKARBONAT
* 1 SUDU TEH BAKING POWDER
* 2 CAWAN TEPUNG GANDUM
* 2 CAWAN GULA HALUS/KASTOR
* 1 CAWAN SERBUK KOKO

- 1 SUDU TEH GARAM
- 1 SUDU TEH ESEN VANILLA
- 1 CAWAN SUSU CAIR
- 1 CAWAN MINYAK
- 2 BIJI TELUR

+ 1 CAWAN AIR PANAS

CARA-CARA

1- BAHAN BERTANDA (*) CAMPUR SEKALI & GAUL SEBATI

2- BAHAN BERTANDA (-) CAMPUR SEKALI GAUL SEBATI JUGA (BEKAS LAIN YE)

3- KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN (*) SEDIKIT DEMI SEDIKIT KE DLM BEKAS BAHAN (-) GAUL SEBATI. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR PANAS (+) DALAM ADUNAN DAN KACAU LAGI HINGGA SEBATI.

4- BAKAR IKUT OVEN MASING2 / KUKUS 1 JAM


COKLAT GANACHE 1

* 250 GM COKLAT MASAKAN
* 150ML UHT WHIPPING CREAM/100ML SUSU CAIR
* 1 CAMCA TEH MENTEGA

- CAIRKAN TEKNIK DOUBLE BOILER


COKLAT GANACHE 2

* 1/2 CAWAN KOKO
* 1/2 CAWAN SUSU PEKAT
* 1 SUDU BESAR MINYAK MASAK/BUTTER

- PANASKAN SEMUA BAHAN DALAM PERIUK DENGAN API KECIL HINGGA SEBATI.


NOTA:

1- SAYA TAK SUKA BAKAR SEBAB NANTI DIKHUATIRI ADA KERAK/HANGUS BAWAH KEK.

2- KUKUS LAGI ELOK KEJADIANNYA DARI DIBAKAR.LEMBUT & MOIST JE TEKSTURNYA

3- JIKA KUKUS MENGGUNAKAN MANGKUK KECIL2 MCM DLM GAMBAR KAT ATAS TU...TAK PAYAH SAMPAI 1 JAM..BERGANTUNG PADA SAIZ MANGKUK..

4- DECO IKUT SUKA..BIASANYA SY CURAH COKLAT GANACHE SAHAJA...BLOM BERANI NAK BERMAIN DGN KRIM.

5- BIARKAN GANACHE AGAK2 DAH SEJUK BARU CURAH ATAS KEK...BERGANTUNG PADA KEPEKATAN YANG DISUKAI...

6- BIASANYA UNTUK ORDER/MAJLIS SY GUNAKAN GANACHE 1..TAPI UTK MAKAN SENDIRI SY GUNA GANACHE 2...APE PUN UP TO U...



OK SELAMAT MENCUBA



6 ulasan:

Kakzakie berkata...

Kalau kakak pun sama suka kukus dari membakar sebab tak mahu ada kerak keras. Kalau bakar tapi rendam dalam air bekasnya pun ok juga tau SN.

Sharifah Nadzarah berkata...

EH!!...KATA AKAK CUTI...
EMMM..SY PUN SAMA SUKE KUKUS...
TQ KAK..

Nens Collection berkata...

subhanallah bestnyer kak..;)
sy kalo buat sedirik ni mest x jd mxm akak ni..huhu

Nens Collection berkata...

subhanallah bestnyer kak..;)
sy kalo buat sedirik ni mest x jd mxm akak ni..huhu

Sharifah Nadzarah berkata...

nens collection- alhamdulillah...nens mesti cuba tau..senang jer..tak pyh pakai mixer..mesti cuba ye...

munna berkata...

sedapnya .... munna bookmark entry ni...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...