Jom Ikut Saya

10 November, 2012

JAMBU BATU ASAM KULIT LIMAU....

ASSALAM

Sebelum terus tgok gambo..sy citer sket lah yek.
2 last week...mak sy dpt berkat dari surau..jap agi sy pun ngendeng ler kebetulan sy di umah mak..bila buka jer.tgok ada nasi minyak lauk & buah jambu batu..dibungkus dgn plastik ponjot..trus sy bukak..& tgok jambu tu asamnya lain dari lain..tak mcm yg biasa sy beli..(serbuk)..so trus try makan...masyaallah..sedapppnyeeeee..sy mmg tak penah makan style tu..so  trus tye mak..dia guna apa..mula2 mak pun mcm tak brape sure..sy tanye cik hb..then cik hb ckp dia guna kulit limau...maka byk la sy tanye & makan nasi minyak tak pandang dah masa tu..sy bedal jambu jer..pastu terus ckp ngan cik hb nanti kita buat ehh..sedap la..tak puas makan..cik hb mcm biasala..layannzzzzzz...
so haritu (bila tak ingat tapi awal2 minggu gak la)..sy belilah jambu..pastu carik kulit limau..ingatkan kulit limau camner..rupenye..yg dah dijadikan asam....oklah jom tgok.
Beli 4 biji...ala2 tamak gitu..tapi dah abes pon...
 Inilah kulit limau tu..sy beli kat kedai 2 ringgit jer..
 Blend guna yg kering tau..sy campur sket gula..
jgn blend hancur sgt..tapi ikut sukelahkan..selera masing..

ini cik hb yg blend..sy amik gambo jer..hehee
Susun2 & tabur kulit limau yg dah blend tadi..pastu sy masuk jap kat esbok bagi sejuk sket..pastu makan..emmmmm....sedapppnyeeeee
POSING2...mesti ada
Konon2 cantik la tu..hehe

Sape yg lom penah makan jambu ni dgn kulit limau cubalah..pada sy lagi sedap dari yg serbuk tu..pasni kompem tak guna serbuk lagi dah...

OK JUMPA LAGI INSYAALLAH..



11 ulasan:

Kakzakie berkata...

Heee... terliur kakak dibuatnya:)

Sharifah Nadzarah berkata...

kakzakie- try la buat kak..senang jer..tak pyh masak.

atuk berkata...

Assalamualaikum Sharifah

kulit limau yg habis dulu drp jambu tu...

Sharifah Nadzarah berkata...

atuk- waslm atuk
hehehe tu peminat kulit limau lah namanya tuk bukan jambu..hehe tq

Ros berkata...

assalammualaikum..

sedap tu....nanti akak nak cuba..
terimakasih kogsi ilimu ya...

ummiarissa berkata...

wah..mesti cuba ni..waktu baca post ni pun dah terliur ni..tak biasa makan dengan cara macam tu...kalau makan cam tu pun sedap,tabur kat jambu laaagiiii sedap...

mama aini berkata...

assalam..selalu mama makan dgn asam serbuk je..he2x..tak pernah try yg ini..

mama_saly berkata...

oohh boleh try ni.belum pernah rasa lg..
dah terliur tengok..hehee

salam kenal n follow sini.:)

Izan Ishak berkata...

dah telan air liur dulu... haha... nak kena cuba buat ni.

Tanpa Nama berkata...

Tgh mkn asam kulit limau nmpk plak gmbr ni..jp g nk g bli jambu la..

sofie adie berkata...

Nak guna resepi ye..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...