Jom Ikut Saya

10 Oktober, 2011

KUIH SERI MUKA....akhirnya jadi juga...

ASSALAM...
Dah tgok N3 disini blom?..
OK..kali ni mood sy utk menaip n3 teramat hepi.. sebab?? kuih peberet cik hb & anak2 sy menjadi setelah 2 kali mencuba..kali ketiga baru berhasil alhamdulillah..sukeeeee sgt...pastu kejadiannya pulak tu comel & cun (sori ehh puji sendiri)..senang jer nak ngap...
Kuih ni sy buat sabtu lepas (malam)..anak2 tengah relax2..cik hb gi kenduri..aidil lak tido..sy mengode kuih ni kat dapur...buat 1 adunan jer..byk jugak dapat dalam 60 biji...so bila dah buat malam..mestilah akan dijadikan sarapan utk esoknya betul tak??..
OK macamane sy leh terbuka hati nak mencuba lagi??..ada 2 sebab..jeng..jeng.. Pertama masa sy buat CRAB STICK ROLL kelmarin sy berbual dgn anak sy aleya..sy suh dia makan crabstick tu lepas dah goreng..dia tak nak (aleya mmg cerewet bab makan) dia suka tolong jer..tapi dia cakap lagi kalau ibu nak dia makan crabstick tu..ibu mesti buat kuih nasi (gelaran utk serimuka,pulut dianggap nasi) sampai jadik. Pehhh!! rasa tercabar gak sy masa tu tapi leh control lerr..sy pun jwb balik OK...ibu akan buat...tapi masih blom betul2 beriya2 nak buat sekadar menyedapkan hatinya shj...then esoknya (sebab kedua) masa sy BW rumah kwn2 sy singgah disini sebab ternampakkan tajuknya Kuih Seri Muka...bila tgokkan kejadian kuih tu amat teruja sy utk mencubanya so sy pun minta izin utk cnp & cuba...akhirnya alhamdulillah jadi...TQVM sy ucapkan keatas empunya resepi Kakcu (RESEPI IBU)...tak rugi mencuba....

Sebelum di kukus
tapikan nak tekan pulut tu agak mencabar jugak..hihihi
selepas di kukus
Dah siap..inilah semuanya...cuba kira ada berapa biji
sy kira 60 biji
Posing
Yang atas tu belen..acuan lompang dah abes..
Posing lagi..
kepada kakcu jgn mare ye kalau sy posing lelebih plak..
maklumler sukee sgt ni..
tapi kakcu punya kuih lagi cantik hasilnya...
 Untuk anak sy aleya...mmg sy tak bagitau dia nak buat kuih ni..bila dah siap jer..dia tgok senyum meleret tak terkata..terus minta 1 nak rasa..hingga keesokannya..dia lah yg paling byk makan....sebiji..sebiji makan sambil bermain...puas hati sy dapat tunaikan permintaan anak..so skrg sy plak nak dia tunaikan permintaan sy utk makan crab stick roll tu...(dia lupe la tu).

OK JUMPA LAGI

5 ulasan:

Amie berkata...

Assalamualaikum Sharifah,
cantiknya kuih seri muka.....mesti sedap ni, tak cukup makan 3 ketul....kreatif sungguh buat gini, memang lawa kejadiannya!

Sharifah Nadzarah berkata...

wa'salam amie,
mmg sedap..cubalah...ni pestime jadik ni..hihih
tq amie..

Dinas Aldi berkata...

Allahu akbar, comelnya kuih tu & teringin sangat nak rasaaaaaaa!!!

Kena pi cari kuih seri muka kat gerai la nampaknya ni..

Resepi Ibu berkata...

alhamdulillah..jadi pn dh kuih nasik seri muka yang anak syarifah suka ye..lega kakcu..lainkali bolehla buat lagi kan..hehe

Sharifah Nadzarah berkata...

dinas aldi- segala puji bagi allah...
tq.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...